IOHANNIS: România nu va abandona Republica Moldova în contextul tensiunilor regionale și va continua să o ajute pe toate căile
Social 29 iulie 2022, 15:36 | 853

România nu va abandona Republica Moldova, în contextul tensiunilor regionale și va continua să ajute Moldova pe toate căile posibile. Declarația a fost făcută de președintele României, Kalus Iohannis, după întrevederea avută cu Maia Sandu la București. Cei doi președinți au vorbit despre criza energetică, dar și despre scenariul extinderii războiului din Ucraina. Șefa statului a menționat că în cazul unui asemenea scenariu, Republica Moldova va cere ajutor.

Maia Sandu, însoțită de vicepremierii Andrei Spânu și Nicu Popescu, se află pentru prima dată într-o vizită oficială la București, după ce Moldova a obținut statut de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

După ceremonia oficială de primire, cei doi președinți au avut discuții bilaterale, iar ulterior au susținut într-o conferință de presă. Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul ferm al României pentru Republica Moldova, în contextul în care Chișinăul resimte șocurile creșterii masive a prețurilor la agenții energetici.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Am trecut în revistă evoluțiile pe acest subiect și opțiunile de sprijin în plan bilateral. În context, am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică în martie, interconectarea rețelelor energiei electrice dintre România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție."

Klaus Iohannis a precizat că în pofida situației dificile, România nu va abandona Republica Moldova.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Suntem foarte conștienți de situația extrem de dificilă în care se găsește Republica Moldova. Astăzi la Guvern se vor purta discuții pe această temă și mâine și poimâine și în continuare până când găsim soluția cea mai bună. Astăzi în discuția cu doamna președinte am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, trebui să luăm în considerare diferite scenarii și să avem planuri pregătite pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm. Un lucru este cert - nu vom abandona Republica Moldova și vom găsi soluții."

Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului și a anunțat despre intențiile autorităților de la Chișinău de a cumpăra gaze din România.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Situația ne cere să acționăm cu urgență maximă și să găsim soluții alternative pentru a asigura stabilitatea țării și a trece cu bine de iarnă. Moldova are nevoie de soluții pentru securitate energetică acum, vrem să cumpăram gaze din Romania și este nevoie ca acest lucru sa fie posibil cât mai curând, pentru a ne asigura că oameni noștri nu vor îngheța la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială. Suntem o țară mică, iar cetățenii noștri plătesc cel mai mare preț raportat la venit pentru energie din toată Europa."

Cu referire la războiul din Ucraina, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova este îngrijorată și admite orice scenarii.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Situația volatilă de pe câmpul de luptă, apropierea frontului ruso-ucrainean de hotarul nostru de Est crește gradul de incertitudine. Crește numărul provocărilor lansate de forțe interne, ce urmăresc destabilizarea situației din Republica Moldova. Suntem îngrijorați și admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste, respectiv ne pregătim pentru toate scenariile, iar în situația în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova evident că vom cere ajutor."

Maia Sandu va avea convorbiri și cu președintele Camerei Reprezentanților din Parlamentul României, Marcel Ciolacu, dar și cu vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie