Bulgarii din Tvardița își păstrează cu sfințenie identitatea națională, limba și tradițiile
Trăim în pace 3 noiembrie 2022, 19:55 | 1129

Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, care conviețuiesc aici în pace. Astăzi vorbim despre bulgari. Prin multă sârguință, aceștia au transformat satul Tvardița în oraș, cu multe întreprinderi și peste 1000 de locuri de muncă. Pe toate le-au reușit, păstrându-și identitatea națională, limba și tradițiile. Cum s-au întâmplat lucrurile, ne-a povestit Maria Paskova, ai cărei strămoși au venit printre primii aici, din imperiul otoman, din care făcea parte și Bulgaria.

MARIA PASKOVA, femeie de afaceri: "În anul 1830, din Tvardița au plecat strămoșii noștri, care atunci, mai bine de 500 de ani, se aflau sub jugul turcesc. Au plecat să caute un loc mai bun pentru viață."

Femeia povestește că strămoșilor le-a plăcut stepa Bugeacului și au decis să rămână. Totul în jur le amintea de casă, așa că i-au dat localității aceeași denumire, pe care o avea și satul bulgăresc din care au plecat - Tvardița.

MARIA PASKOVA, femeie de afaceri: "Au început să muncească aici, să lucreze pământul în această stepă. A fost foarte complicat, dar au înființat acest oraș frumos, cu care ne mândrim. Are o infrastructură bună, o componentă economică bine dezvoltată. Tvardița înseamnă dur, duritate."

Oamenii din Tvardița vorbesc o un dialect bulgăresc. Are multe cuvinte învechite, dar asta îl face mai melodios...

MARIA PASKOVA, femeie de afaceri: "Mulți oameni care vin la noi pentru prima dată spun că au impresia că au ajuns în Bulgaria. Un trai moderat și liniștit. Oamenii sunt binevoitori și ospitalieri, fapt care reprezintă localitatea."

Sunt păstrate cu sfințenie și tradițiile. De exemplu, sărbătoarea Sfântului Trifon Zarezan marchează sosirea primăverii.

MARIA PASKOVA, femeie de afaceri: "E ziua când se curăță vița de vie, când începe anul agricol. Fiind o regiune vitivinicolă, tradiția dată este urmată de o petrecere."

MARIA PASKOVA, femeie de afaceri: "Avem o istorie bogată, obiceiuri frumoase, cultură, bucătărie... Pe toate trebuie să le păstrăm și să le transmitem. Dacă nu o vom face, copiii noștri nu vor fi la fel de fericiți precum suntem noi, cei care beneficiem de această moștenire."

În Tvardița se află și o zonă economică liberă, în cadrul căreia activează mai multe întreprinderi. Maria Paskova, de exemplu, produce cosmetice pe bază de ingrediente franțuzești și elvețiene.

MARIA PASKOVA, femeie de afaceri: "Fiecare femeie are dreptul să fie frumoasă și să aibă acces la produse cosmetice de calitate. Asta e misiunea noastră."

Afacerea aduce venit, dar și impact social. Tinerii din regiune învață aici o profesie. În total, întreprinderile din Tvardița asigură cu locuri de muncă peste 1000 de oameni.

MARIA PASKOVA, femeie de afaceri: "Pot să mă laud cu faptul că noi aducem forțe de muncă din localitățile din jur. Creăm întreprinderi, care oferă locuri de muncă și astfel dezvoltăm regiunea."

Zona economică liberă din Tvardița se poate lăuda cu cele mai mari investiții per rezident din Republica Moldova. Totalul de venituri la bugetul de stat depășește 100 de milioane de lei anual. Din anul 2014, Tvardița a devenit oficial oraș. Peste 90% din locuitori sunt bulgari. Cei mai mulți au și cetățenia Bulgariei.

Opinia ta contează. Comentează!