Post Scriptum cu Alex Cozer: Sancționați, dar nu toți

În timp ce justiția moldavă, pe care am botezat-o aici, pe bună dreptate, drept cea mai umană din lume în raport cu infractorii și criminalii bănoși, încă se scarpină după ceafă, administrația de la Washington a anunțat ieri că i-a inclus în lista de sancțiuni pe doi dintre marii hoți ai patriei: Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Pe lângă ei, pe lista de sancțiuni au mai fost introduse 19 entități din Rusia și din Republica Moldova, inclusiv soția lui Șor și așa-zisul partid pe care îl conduce fugarul din Israel. Sunt vești foarte proaste pentru cei doi, pentru că asta înseamnă că orice proprietate pe care o dețin în SUA ei sau prin intermediari, este pasibilă confiscării. Mai mult, le va fi aproape imposibil să mai dețină conturi bancare în instituțiile financiare care lucrează cu dolari americani.

Dincolo de aceste nume notorii, sub sancțiuni au ajuns și mai mulți diversioniști ruși, care dădeau des pe la Chișinău, având birouri prin Partidul Socialiștilor. Este vorba în primul rând de Igor Ceaika, bunul prieten al lui Igor Dodon, care vizita des Moldova în perioada președinției acestora și este deținătorul fermelor de criptomonede din Transnistria. Tot Ceaika este cel care a deținut posturi TV în Moldova ce răspândeau propaganda rusă, iar acum au ajuns în posesia lui Șor.

Acolo se mai regăsesc și FSB-iștii Iurii Gudilin și Olga Grak, care i-au susținut pe socialiști și Ion Ceban în campaniile electorale din ultimii ani. Mai mult, autoritățile americane susțin că după ce acești reprezentani ai spionajului rus au pierdut lamentabil ultimele 2 campanii electorale, cele prezidențiale și parlamentare, ar fi implicați în apariția Mișcării Alternativa Națională, condusă de Ion Ceban.

Într-o investigație a Rise de acum 2 ani, Ceban chiar era filmat în compania lui Gudilin, discutând amical în fața sediului Partidului Socialiștilor. Sunt lucruri grave, asupra cărora trebuie să privim cu mare atenție și precauție. Atât simplii cetățeni cât și autoritățile acestui stat.

Sigur că dacă aș fi avut ocazia să acord o întrebare autorităților americane asupra acestui subiect, prima ar fi fost de ce s-au limitat doar la Plahotniuc și Șor? Pentru că eu mă întreb, spre exemplu, pe unde e Serghei Iaralov, mâna dreaptă a lui Plahotniuc în toate schemele financiare ale acestuia? Iaralov, cel care a locuit ani buni și poate chiar mai locuiește alături de familia sa în SUA.

Nu l-aș fi trecut cu vedere nici pe Vaja Jhashi, cel care cică e și cetățean american și un alt partener de rele al lui Plahotniuc în perioada în care oligarhul fugar a controlat acest stat. Mai ales că presa a scris că după ce a fugit din Moldova, Plahotniuc s-a adăpostit într-un apartament de lux din Miami care i-ar fi aparținut chiar lui Vaja.

Unii se întreabă de ce lipsesc și Platon, Andronachi, borsetcile lor și mulți alți infractori notorii de la noi. Întrebările trebuie însă în primul rând să le adresăm justiției moldave, care continuă să-și bată joc pur și simplu de acest popor, trăgând de timp în a-i investiga, judeca și condamna pe toți acești infractori.

Pentru că nu mai departe de 2 luni în urmă, spre exemplu, îmi amintesc de o decizie a arbitrajului de la Stockholm în privința aeroportului Chișinău, în favoarea statului și a cetățenilor și în defavoarea hoților care îl dețin în continuare și fac bani grei pe seama acestui activ de însemnătate națională.

Cea mai importantă concluzie care trebuie însă trasă după decizia de ieri a americanilor, anunțată chiar prin vocea secretarului american de stat Anthony Blinken, e că lupta noastră de ani de zile nu a fost în zadar. Noi, cei de la Jurnal TV, alți colegi din mass media și societatea civilă, cetățenii care au fost alături de noi, trebuie să ne felicităm. Pentru că dreptatea oricum triumfă într-un final. Trebuie însă ca dreptatea să fie aplicată în raport cu toți, și peste tot. Iar în Moldova, cei care au fost și încă preferă să fie complicii acestor hoți trebuie să fie pedepsiți pe măsură. Și noi, consolidat, în continuare, suntem obligați să depunem toate eforturile în acest sens.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!