Informațiile false și scepticismul oamenilor privind existența COVID-19, împiedică imunizarea, mai ales la sat
Social 4 august 2021, 19:45 | 1014

La jumătate de an de la demararea procesului de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, Ministerul Sănătății lansează campania de informare a cetățenilor de la sate. Miturile, informațiile false și scepticismul oamenilor privind existența COVID-19, stagnează procesul de imunizare, în special în regiunile rurale, spun specialiștii. Pentru a convinge oamenii să se vaccineze, specialiștii au mers astăzi la Centrul de Sănătate din Hârbovăț.

Cu un microbuz, care emite mesaje sonore despre necesitatea vaccinării, așa a început campania de convingere a oamenilor din satul Hârbovăț să se vaccineze.

Unii locuitori ai satului Hârbovăț ne-au spus că ezită să se vaccineze, pentru că nu au suficientă informație.

Alții ne-au spus că au metode tradiționale de a ține virusul departe.

Grădinița din localitate nu își poate relua activitatea din cauza numărului mic de persoane vaccinate.

Centrul de Sănătate din Hârbovăț a început imunizarea localnicilor mai târziu, din acest motiv doar 600 de oameni și-au administrat un ser anti-COVID din cei puțin peste 5 mii de locuitori Potrivit specialiștilor, un impediment major în procesul de imunizare este dezinformarea populației pe rețelele sociale.

LIUBA CIMBIR, șef Centrul de Sănătate din Hârbovăț: "Mult ne încurcă aceste dezmințiri și informații anti-vaccinare de pe rețelele de socializare. Iată persoanele care vin de peste hotare nu știu de ce ei așa informație nu citesc, ori acolo această informație se monitorizează. La noi, pe rețelele de socializare ajunge orice informație, care pe noi ne încurcă."

Din echipele mobile de experți fac parte specialiști în sănătate publică și comunicare din România și Republica Moldova. Incertitudinea de după vaccinare este un element care împiedică imunizarea.

ADRIAN PANĂ, expert în sănătate publică din România: "Vaccinarea nu e un lucru nou, dar imunizarea pentru boala asta e ceva nou, cum și virusul e ceva nou, pe care noi am fost obligați să îl înțelegem într-o perioadă foarte scurtă de timp. Așa că întrebările sunt absolut normale."

Timp de câteva luni, echipele mobile de specialiști în sănătate publică vor ajunge în localități din 24 de raioane ale țării, unde se înregistrează cea mai mică rată de imunizare. Experții se vor deplasa din sat în sat și vor discuta cu cetățenii despre beneficiile imunizării. Campania de comunicare este realizată în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie