32 de cadre medicale au plecat în județul Iași pentru a trata pacienții infectați cu coronavirus
Social 18 octombrie 2021, 15:52 | 878

Un grup de 32 de lucrători medicali și paramedici din Republica Moldova a plecat astăzi în județul Iași, unde vor da o mână de ajutor frățesc. Medicii de aici sunt programați să lucreze zece zile în spitalul din localitatea Lețcani, însă termenul ar putea fi extins. România se confruntă cu un val mare de infectări, ajungând pe primul loc în lume la rata deceselor de Covid.

Doina Oglindă este probabil cel mai tânăr medic din echipa formată pentru deplasarea în județul Iași. Abia a luat diploma de licență, dar are o experiență în tratarea pacienților Covid-19. După ce s-a informat despre situația din România, tânăra spune că nici nu vrea să-și închipuie ce o așteaptă.

DOINA OGLINDĂ, medic-rezident, IMU: "Poate nu atât munca, care o vom depune. Pentru noi este un fel de a spune României că suntem aici și suntem gata oricând să ne punem umărul la o problemă comună."

Echipa de la Chișinău este formată din 11 medici, 11 asistenți medicali și zece paramedici din cadrul SMURD. Este o obligație de ordin moral, afirmă șeful secției de reanimare a Institutului de Medicină Urgentă, Ivan Cîvîrjîc.

IVAN CÎVÎRJÎC, șeful secției reanimare, IMU: "Această plecare este una corectă și noi trebuie să o facem. Nu din obligație, dar din considerente etice, morale și profesionale. De aceea eu am fost primul care și-a propus candidatura."

Și ceilalți medici sunt încrezători în forțele proprii.

Cei mai mulți medici au fost selectați din Spitalul clinic Republican și din Institutul de Medicină Urgentă, dar sunt și din spitalele raionale Glodeni, Dondușeni, și Ștefan-Vodă.

ALA NEMERENCO, ministrul sănătății: "Noi am ales echipele astfel încât să nu sufere cadrele medicale din instituțiile date, deoarece avem nevoie de cadre medicale. Au fost luați din secții maxim câte 1-2."

La sfârșitul săptămânii trecute, România a ajuns pe primul loc în lume la rata deceselor de COVID, fiind raportate zilnic peste 300 de decese. În spitalul de la Lețcani, acolo unde va ajunge echipa de la Chișinău, sunt internați 40 de pacienți în stare gravă. Potrivit presei de la București, în toată țara ar fi internați peste 1.760 de oameni afectați de Covid.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul RM: "Noi înțelegem că este necesar să ne unim forțele pentru că mai mult ca oricând, personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor."

DANIEL IONIȚĂ, ambasadorul României: "Recunosc, sunt emoționat până la lacrimi de acest foarte frumos gest al dumneavoastră. Dați-mi voie ca în numele autorităților române, să vă spun un mare mulțumesc!"

Guvernul de la București a ajutat Republica Moldova în primăvara anului trecut, când o echipă din 42 de medici și asistenți a ajuns la Chișinău, iar ulterior a donat mii de doze de vaccin și echipamente medicale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie