Unii deputați susțin că hotărârea Judecătoriei Chișinău în privința Jurnal TV este o rușine pentru întregul sistem judecătoresc
Social 29 iulie 2022, 19:27 | 1628

Decizia judecătoarei Elena Ungureanu de la Judecătoria Chișinău, care l-a sancționat pe realizatorul emisiunii ”Vânturile, Valurile”, Val Butnaru, cu 4500 de lei și l-a lipsit de dreptul de a practica activități în televiziune și radio pe o durată de șase luni, în urma unei investigații difuzate de Jurnal TV, i-a uimit pe unii deputați. Aceștia au spus că decizia este o rușine pentru întregul sistemul judecătoresc. Alții susțin că acest abuz trebuie sancționat.

DUMITRU ALAIBA: "Am comentat deja public. Am spus că este o rușine pentru sistemul judecătoresc. Nu există nicio justificare la asemenea acțiune și sper că în instanțele superioare să cadă această decizie. Chiar o să mă adresez la CSM pe acest subiect."

În opinia lui Alaiba, ”libertatea de exprimare a jurnalistului este garanția care îi oferă posibilitatea de a-și face munca. De aceeași părere sunt și alți deputați.

DOINA GHERMAN, deputat PAS: "După câte știu este un caz fără precedent. Eu nu am văzut speța juridică, dar dincolo de aspectele juridice, mass-media este pentru a semnaliza abuzurile care se întâmplă din partea demnitarilor, din partea instituțiilor. Mass-media permanent trebuie să aibă o voce puternică, să fie liberă de a face investigațiile de rigoare și de a vorbi despre neregulile care se întâmplă. De aceea astfel de cazuri lezează din libertatea jurnaliștilor și este mare păcat."

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Să sancționezi un proprietar de televiziune și să-l suspenzi din funcție timp de jumătate de an este ceva ieșit ieșit din comun ca și formă de sancțiune. Nu cunosc în detalii cazul, dar la prima vedere este ciudat."

A criticat decizia instanței și deputatul socialist Corneliu Furculiță.

CORNELIU FURCULIȚĂ, deputat PSRM: "Eu nu sunt sigur că astfel de dosare sunt atât de rapide cum spuneți dumneavoastră, dar în cazul în care este un dosar intentat în cazul unui serviciu de media cred că trebuie să fie atenție deosebită. Îngrijorează această decizie, pentru că se atentează la activitatea unei instituții de media din partea unui organ care ar trebui să-și vadă de alte activități."

PETRU JARDAN, deputat ȘOR: "Fiecare dintre noi are anumite drepturi și anumite obligații și orice persoană, funcție sau profesie presupune anumite linii roșii care nu trebuie trecute. Nu vorbesc direct de profesionalismul domnului Val Butnaru și nu mă îndoiesc în profesionalismul lui. Așa a decis instanța. Ar urma să mă documentez."

Decizia judecătoarei Elena Ungureanu în privința lui Val Butnaru a fost condamnată și de organizațiile de media din țară, fiind contestată la Curtea de Apel de către Jurnal TV.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie