Copii, abuzați online sexual
Social 18 noiembrie 2019, 15:38 | 1385

Exploatarea sexuală în mediul online este o fărădelege, pentru care în Republica Moldova se trimite la închisoare, însă făptașii deseori scapă de pedeapsă. Este concluzia experților, dar și a procurorilor, care recomandă autorităților să elaboreze, în regim de urgență, măsuri concrete de prevenire și combatere a acestei probleme. Atenționarea este făcută în Ziua europeană privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzului sexual, marcată anual pe 18 noiembrie.

"Exploatarea sexuală online a copiilor este o formă de abuz. Chiar dacă nu lasă urme pe corp, tulburările pe care le provoacă în sufletul unui copil sunt mai adânci decât ne putem imagina. Perioada de recuperare după un astfel de abuz este mult mai îndelungată, a declarat într-o conferință de presă Elena Botezatu, directorul Programului Copii al Centrului Internațional "La Strada Moldova". Potrivit expertului, formele exploatării sexuale sunt diferite, însă în spațiul virtual apar forme noi, foarte periculoase.

Se mențin și lacunele din cadrul legal, care admit aplicarea ineficientă a răspunderii penale pentru un abuz sexual sau exploatare sexuală a minorului, a declarat la rândul său adjunctul procurorului șef de la Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Statisticile sunt mai multe decât îngrijorătoare: în doar nouă luni ale anului curent au fost înregistrate 30 de caruri de pornografie infantilă și trei cazuri de trafic de ființe umane, cu utilizarea tehnologiilor informaționale. Potrivit analizei a 47 de cazuri de abuz sexual în ultimii doi ani, 53 al sută din victime provin din mediul rural și, respectiv, 47 - din mediu urban. În 50 la sută de cazuri făptașul nu a fost identificat, însă se cunoaște că 76 la sută dintre ei sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Vârsta copiilor exploatați sexual online descrește constant. Aproape 60 la sută dintre victime au între 13 și 15 ani, iar fiecare al zecelea copil are sub 10 ani. Pornind de la aceste constatări, experții La Strada și procurorii recomandă măsuri de sensibilizare a părinților și educatorilor, îmbunătățirea cadrului legal, ca făptuitorul să fie pedepsit conform gravității acțiunilor. Un rol deosebit de important îl au părinții. Aceștia sunt îndemnați să nu lase telefoanele mobile la îndemâna copiilor și să controleze sistematic utilizarea tehnologiilor. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie