Ion Chicu și miniștrii au făcut teste de COVID-19 într-un laborator privat
Social 1 aprilie 2020, 16:36 | 1038

Toți miniștrii din actualul Guvern, prim-ministrul Ion Chicu și consilierii lui, au efectuat teste pentru COVID-19. Rezultatul este negativ, arată specialiștii de la un laborator privat din Chișinău. Asta în timp ce testarea pentru coronavirus la o instituție privată l-a costat funcția pe Anatol Ciubotaru, care era până nu demult director al Spitalului Clinic Republican.

În contextul testării Cabinetului de miniștri, consilierul prim-ministrului Vitalie Dragancea a declarat unei instituții de presă că în total au fost prelevate 30 de probe și că decizia luată ”e o măsură de precauție, având în vedere că funcționarii contactează zilnic cu foarte mulți oameni și există pericolul să se infecteze”. Dragancea a subliniat că Ion Chicu a decis să efectueze testele la un laborator privat pentru a nu suprasolicita laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. ”Echipa Guvernului și a cabinetului primului ministru nu prezintă simptome, iar testele au fost achitate de fiecare, din propriul buzunar”, a precizat Dragancea.

Amintim că directorul Spitalului Clinic Republican Anatol Ciubotaru a fost demis din funcție săptămâna trecută pentru că a organizat testarea a unui grup de angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat, nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat și nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor. Anatol Ciubotaru consideră că a fost destituit ilegal din funcție. Aceasta rezultă din referința juristului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Andrei Șveț, prezentată în instanță la judecarea cererii lui Ciubotaru care a contestat demisia. Curtea de Apel Chișinău a respins plângerea lui Ciubotaru, menținând argumentele aduse de reprezentantul Ministerului Sănătății. Potrivit documentului semnat de Andrei Șveț, singurul laborator virusulogic din Republica Moldova acreditat de Organizația Mondială a Sănătății este laboratorul Agenției Naționale Sănătate Publică, scrie anticorupție.md.

Reclamantul Anatol Ciubotaru a expus, prin inacțiunile sale, unui risc real viața și sănătatea celor patru lucrători medicali, a creat în mod neîntemeiat un focar de infecție în cadrul instituției vizate, precum și a pus sub risc activitatea de acordare a asistenței medicale de către Spitalul Clinic Republican, în mod special a activității medicale de combatere a infecției SARS - COV-2 și maladiei COVID-19.

sursa: referința Curții de Apel

Anatol Ciubotaru a explicat că a decis să apeleze la un laborator privat pentru a obține un rezultat mai rapid și a le oferi medicilor o șansă pentru recuperare. Cristina Țărnă, fiica și avocata lui Anatol Ciubotaru, a declarat că acesta a fost demis ilegal și că va depune o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Anterior, autoritățile de la Chișinău declarau că testele pentru Covid-19 în instituțiile medicale private sunt, de fapt, o replică la cele oferite de Organizația Mondială a Sănătății, iar ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, declara că nu recomandă efectuarea testelor rapide în laboratoarele private. Premierul Ion Chicu nu a comentat, deocamdată. El ar putea aborda subiectul respectiv vineri, la emisiunea ”O nas” de la postul nostru de televiziune, cu Maria Levcenco. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie