Pe timp de pandemie s-a dublat numărul cazurilor de abuz asupra copiilor în mediul online
Social 17 septembrie 2021, 20:06 | 815

Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor în mediul online s-a dublat, pe timp de pandemie. Fie că este vorba despre intimidare sau violență cu caracter sexual. Mai grav este că foarte puțini au curaj să denunțe faptele. Măsurile adoptate anterior de autorități s-au dovedit a fi ineficiente și experții independenți au elaborat un proiect de minimalizare a riscurilor în mediul online pentru elevi. Sunt implicate șase școli.

Nadejda Iacob, profesoară la Liceul „Ion Vatamanu” din Strășeni, reprezintă una dintre cele șase instituții, selectate pentru participarea la programul de instruire. Aceasta povestește că odată cu pandemia s-au agravat și mai multe probleme ce țin de siguranța în mediul online. Copiii deseori erau mai agresivi decât la școală și își permiteau chiar să înjure, spune pedagogul.

NADEJDA IACOB, profesoară de limbă română: "În perioada online a fost pusă la grea încercare motivația elevilor. Pentru cei mici, din gimnaziu, e dificil să se ordoneze astfel ca să fie mereu prezenți, să reziste acestui regim pentru că le lipsește interacțiunea umană."

Au existat însă și cazuri mai grave, spun experții, când persoane necunoscute se conectau la orele online și răspândeau conținut pornografic sau îi intimidau cu limbaj necenzurat. Dar în multe din aceste situații profesorii aveau un răspuns ineficient.

ELENA BOTEZATU, director Centrul Internațional ,,La Strada”: "Pedagogii nu identifică situațiile de abuz în mediul online sau consideră că nu sunt forme de abuz. Asta este una dintre cele mai grave deficiențe."

Responsabilii de la Ministerul Educației susțin că au încercat să remedieze problema, organizând sesiuni de informare pentru pedagogi, dar acestea s-au dovedit a fi ineficiente în majoritatea cazurilor.

ANGELA PRISĂCARU, consultant principal, Ministerul Educației: "Activități s-au desfășurat sporadic, dar studiile au arătat că mai sunt totuși vulnerabilități și copiii se confruntă în continuare cu diferite situații și probleme."

Problema siguranței online s-a extins global. Analizând gravitatea situației, Centrul internațional „La Strada” a lansat, cu sprijinul financiar al Consiliului Europei, un program de asistență în șase școli.

WILLIAM MASSOLIN, șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău: "Numărul cazurilor de abuz sexual în mediul online a crescut semnificativ, până la 17 milioane de cazuri. Mai exact, este vorba despre imagini foto și video, iar aproape trei milioane au venit din partea statelor UE."

Timp de un an, școlile selectate, inclusiv una în Chișinău, vor impune câteva condiții care să minimalizeze, dacă nu să combată abuzul față de copii. În primul rând va sta securitatea rețelelor de internet.

ELENA BOTEZATU, director Centrul Internațional ,,La Strada”: "Chiar dacă există rețele WiFi și acces la internet, cadrele didactice și elevii care accesează rețeaua, nu dau peste conținut care este nepotrivit."

A doua condiție este alegerea unui așa-zis coordonator în fiecare școală, care va avea grijă să discute cu elevii, dar și cu părinții, despre problemele cu care se confruntă.

NADEJA IACOB, profesoară de limbă română: "Același copil are ore la limba străină și discută despre comunicarea și imaginea în mediul online. Apoi, la educație pentru sănătate abordează sănătatea online și va discuta la limba română cum să scrie corect un mesaj electronic."

Autoritățile au inițiat anul trecut 40 de dosare penale pe abuz în online, ceea ce este cu 44 la sută mai mult decât în 2019. Fiecare al cincilea copil din Republica Moldova a avut cel puțin o situație neplăcută în acest sens, arată statisticile oficiale. Doar un procent din aceștia a decis să discute cu un psiholog.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie