Post Scriptum cu Alex Cozer: Securitatea națională, în pericol

În ultimele zile amploarea crimelor Rusiei în Ucraina capătă proporții pe care cu greu ni le-am fi imaginat chiar și din partea unui regim barbar, terorist chiar, așa cum e calificată de către tot mai multe voci din Ucraina și Occident, dictatura lui Putin. Începând de luni, practic toate marile orașe ale Ucrainei, fără excepție, sunt supuse unui tir criminal de rachete, care s-au soldat cu zeci de morți și sute de răniți. Putin, care și-a asumat deschis luni aceste crime, susține că e un răspuns la explozia înregistrată pe așa-zisul pod al Crimeei, construit ilegal de Rusia peste strâmtoarea Kerci, după anexarea la fel de ilegală a peninsulei ucrainene.

Chiar dacă am accepta că lovitura asupra podului a fost realizată de Ucraina, deși Kievul nu a revendicat această acțiune, comparație între felul de a acționa a ucrainenilor și rușilor pur și simplu nu poate exista. În timp ce primii au lovit strict și exact un obiect de infrastructură feoroviară și rutieră pentru a tăia din aprovizionările rușilor cu armament, peste 100 de rachete rusești au lovit în ultimele 4 zile așezări omenești în care locuiesc zeci de milioane de oameni. Deopotrivă, au fost distruse cartiere locative, centre economice și comerciale, școli și chiar poduri pietonale.

Multe dintre rachete au distrus infrastructura energetică a țării, termocentrale, transformatoare și rețele de înaltă tensiune, lăsând milioane de ucraineni fără curent, căldură și apă în pragul iernii și afectând chiar și Republica Moldova, în condițiile în care Ucraina nu a mai putut livra cele 33% din energia electrică consumată de noi și pe care o procuram din țara vecină. Crimă, terorism și barbarie!

Extrem de grav este și că cel puțin 3 rachete care au lovit Ucraina au survolat spațiul nostru aerian. Rachete vechi, sovietice și inexacte. Care puteu oricând să dea un rateu și să cadă pe teritoriul nostru. La Soroca, la Florești sau la Rezina.

În plus, aceste tiruri reprezintă și un mare pericol pentru zborurile civile care survolează țara, abia reluate complet din luna septembrie de pe aeroportul din Chișinău. Și în condițiile în care rușii deja au creat un astfel de precedent, după ce în 2014 au ucis 298 de oameni aflați la bordul aeronavei Malaysia Airlines care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur pe deasupra Ucrainei.

Și mai grav, dar și trist în același timp, e că autoritățile noastre au asistat neputincioase la această acțiune sfidătoare a Kremlinului. Președinta a protestat, ministrul de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus, și atât. Pentru că, din păcate, mai mult, în acest moment nici nu putem face. Armata națională, subfinananțată și sabotată timp de 30 de ani, nu dispune de sisteme antiaeriene care să doboare aceste rachete.

Astfel, Putin poate oricând să-și permită să ne pună în pericol securitatea națională și chiar să ne atace, pentru că știe că nu ne putem apăra. În aceste condiții suntem obligați să solicităm ajutor de la partenerii noștri firești, în special România, pe teritoriul căruia este amplasat unul dintre cele mai moderne scuturi antirachetă din Europa și care acoperă și o bună parte din teritoriul Republicii Moldova.

Ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara de la Bruxelles că oferirea de apărarea antiaeriană pentru Ucraina trebuie să reprezinte o prioritate zero pentru Occident. Pentru că altfel crimele și distrugerea Ucrainei vor continua.

Trebuie să ne alăturăm și noi acestor eforturi și să ne asigurăm apărarea spațiului aerian. Putin și barbarii săi au demonstrat că nu au limite. Și chiar dacă nu ar avea intenția directă de a ne lovi, riscul căderii chiar și accidentale a unei rachete pe teritoriul nostru există.

Sunt convins, pentru că am văzut și deschidere în acest sens, că România și partenerii occidentali ne pot ajuta. Trebuie doar să cerem acest lucru. Nu facem nimic altceva decât să ne apărăm țara, suveranitatea, independența și chiar neutralitatea, cu care continuă unii să fluture, în pofida faptului că Rusia ne-o încalcă frecvent, așa cum s-a întâmplat și în cazul rachetelor.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!