Fiecare al treilea moldovean declară că are datorii
Economic 15 februarie 2022, 16:07 | 961

Fiecare al treilea cetățean al Republicii Moldova are datorii, iar fiecare al doilea nu îl poate restitui la timp, se arată într-un sondaj realizat de IDIS Viitorul. Oamenii împrumută pentru a cumpăra un apartament, să facă lucrări de reparație sau să plătească medicilor pentru intervenții chirurgicale. Noi am ieșit în stradă să aflăm din prima sursă cum stau lucrurile.

Anul trecut, moldovenii s-au „înglodat” în datorii cu aproape 8 miliarde de lei și cifra a crescut până la 33 de miliarde de lei. Mai mult, în comparație cu 2020, se arată într-un sondaj realizat de IDIS Viitorul. Experții cred că cifra este cu mult mai mare, deoarece oamenii au surse neoficiale, cum ar fi rudele, prietenii, cămătarii, care dau cu dobândă. ”Motivele datoriilor sunt banii gestionați incorect”, ne-a declarat alți interlocutori.

În Republica Moldova sunt circa 60 de mii de cetățeni plini cu datorii. Datele indică că 21 la sută au un credit la o bancă; 9,6% – la o companie financiară nebancară; 8,2% – s-au împrumutat de la rude sau prieteni, iar 1,4% – de la persoane fizice, care oferă împrumuturi cu dobândă.

VEACESLAV IONIȚĂ, analist economic: "Circa 3 la sută dintre cetățeni ne-au declarat că au împrumuturi din cel puțin trei surse. Au un credit la bancă, are cel puțin un credit luat de la companie de microfinanțare și cel puțin un împrumut luat de la rude sau prieteni. Acest lucru înseamnă că avem 60 de mii ce cetățeni în Republica Moldova, la care mă tem să mă gândesc care este situația lor de împrumut, pentru că ei au împrumut din toate sursele posibile."

Potrivit expertului, aproape jumătate din acei care au luat un împrumut nu îl pot întoarce la timp. Astfel, fiecare al treilea își reduce cheltuielile pentru a-l întoarce; 37% – se împrumută din altă parte și întoarce împrumutul; 24,8% – înregistrează restanțe la întoarcerea creditului, iar 6,6% – au restanțe foarte mari în ceea ce privește întoarcerea împrumuturilor, intrând în capacitate de plată. ”Nu luați bani de la cămătari”, recomandă experții.

VEACESLAV IONIȚĂ, analist economic: "În măsura posibilităților, evitați să vă împrumutați de la cămătari. Încercați să vă împrumutați de la rude și prieteni, că acolo este fără dobândă. Dacă nu este posibil, recomandarea mea este să alegeți băncile."

Sondajul a fost realizat în perioada 24 ianuarie-5 februarie, de către CBS Research, la comanda IDIS „Viitorul”.

Opinia ta contează. Comentează!