Tot mai mulți cad în capcana drogurilor
Social 15 aprilie 2024, 20:07 | 379

Fenomenul consumului de droguri a „explodat” în Republica Moldova. La finele anului trecut, numărul consumatorilor a crescut cu peste o mie cinci sute față de anul 2020, când la evidența medicilor erau peste 11 mii de persoane. Mai grav e că în această categorie intră tot mai mulți adolescenți. S-a schimbat și piața drogurilor: consumatorii au trecut de la drogurile numite „ușoare” la cele sintetice - mai ieftine, dar extrem de toxice. Acestea din urmă distrug organismul mult mai rapid.

Potrivit datelor statistice, în 2023 în Republica Moldova au fost inițiate 994 de cauze penale privind infracțiunile legate de droguri, demonstrând un trend în creștere de circa 8% față de 2022. În primele trei luni ale anului curent au fost înregistrate 265 de infracțiuni.

RUSLAN CUCU, șef Direcția antidrog, INI: "Creșterea dată se datorează faptului că drogurile sunt mai accesibile, mai ieftine. Nu în ultimul rând, s-a schimbat modalitatea de realizare a drogurilor, pe aplicația Telegram, care este și un impediment pentru structurile de forță de a documenta acest cazuri."

Una dintre cauze ar fi lipsa de supraveghere din partea adulților, iar alta - că minorii, aflați în situații de risc din punct de vedere financiar, sunt ademeniți prin recompense generoase din partea grupărilor criminale, căzând în plasa de a câștiga bani ușor. Pentru plasarea unui pachețel cu droguri în ascunzișuri, un curier primește de la patru la șase dolari. În 2023, au fost cercetați 19 minori.

RUSLAN CUCU, șef Direcția antidrog, INI: "Au fost curieri reținuți de noi, care au comunicat că pe zi puteau să pună câte o sută de pachețele de droguri, o sută de locații, alții - Vă dați seama și ce salariu primește pe zi, dacă a plasat o sută de pachețele, are în jur de 400, 500, 600 de dolari."

Piața drogurilor a suferit schimbări semnificative, în ultimii ani. Potrivit poliției, se înregistrează creșteri la consumul de cocaină și drogurile de tip PVP, un drog sintetic, cunoscut cu denumirea de „sare”. Potrivit poliției, acesta este mai ieftin decât heroină, însă acțiunea de distrugere a organismului este mult mai rapidă. Pentru o doză de PVP un consumator achită și peste o mie de lei. Dependența crește foarte rapid.

RUSLAN CUCU, șef Direcția antidrog, INI: "Consumând de două ori droguri de tip PVP, persoana devine dependentă de aceste droguri. Tot aceste droguri, provoacă o schimbare a mentalității în timp. Persoanele dorm în picioare. Consumatorii de droguri de tip PVP, dacă consumă mai mult de doi ani acest tip de droguri, el devine foarte agresiv și va fi predispus să săvârșească infracțiuni foarte grave. Pentru a-și obține scopul, poate să meargă la săvârșirea unui omor sau atac tâlhăresc fără să-și de-a seama de ceea ce face."

În 2023 la evidența medicului erau peste 12 mii 500 de persoane. Opt mii sunt din municipiul Chișinău. Peste 600 din cele opt mii de persoane, aflate la evidență, sunt femei, iar 17 sunt copii.

ALIONA OVCEARENCO, medic narcolog, șef al Centrului de reabilitare: "Inițial, poate fi tratamentul de dezintoxicare, pentru a elimina reziduurile substanțelor toxice. Apoi, tratamentul cu metadonă și puprenorfină, care este un drog de substituție, care manifestă efecte similare opiaceelor, dar ajută beneficiarul sau consumatorul de droguri să-și mențină stare psihică și fizică pe parcursul zilei."

Persoanele consumatoare de droguri, care aleg să-și schimbe viața, pot beneficia de sprijinul psihologului.

NATALIA BĂLTEANU, psiholog, Dispensarul Republican de Narcologie: "Dependența este într-atât de multă, intră în profunzimea personalității, încât nu poți în două luni să reabilitezi totalmente și funcționarea fizică, și funcționarea psihică, și socială și sufletească. Aici oferim servicii de consiliere psihologică, training-uri psihosociale."

Anual, la centrul de reabilitare din cadrul Dispensarului Narcologic Republican vin în jur de 300 de persoane. Serviciile sunt gratuite.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie