Post Scriptum cu Alex Cozer: Războiul energetic este în toi

Pe lângă invazia criminală pe care Putin o desfășoară astăzi în Ucraina, soldată cu moartea a zeci de mii de oameni, exodul a milioane și distrugerea infrastructurii țării în valoare de peste 750 de miliarde de dolari, sociopatul de la Kremlin mai poartă un război.Cel de-al doilea război este unul energetic, al gazelor, dus împotriva întregii Europe care s-a solidarizat cu Ucraina și încearcă să ajute țara vecină în fața crimelor invadatorilor. Acest război a fost declanșat chiar înainte de invazia din Ucraina, rușii reducând sistematic livrările de gaze către Europa în toamna anului trecut, fapt care a dus la explozia prețurilor și deficit pe piață. Totul s-a agravat însă în ultimele luni, când Putin a redus de 4 ori livrările de gaze, aruncând prețurile la burse la niveluri inimaginabile, de peste 2000 de dolari mia de metri cubi, adică de 10 ori mai mari decât acum un an și jumătate.

În aceste condiții, dar și în încercarea de a plăti cât mai puțin bani statului agresor, Uniunea Europeană a adoptat în ultima perioadă o serie de măsuri excepționale în vederea economisirii resurselor energetice. Care au culminat acum câteva zile cu o decizie prin care statele membre își asumă voluntar să reducă cu 15% consumul de resurse energetice în următoarele luni.

Zis și făcut, multe dintre comunitățile europene începând să aplice aceste măsuri. Astfel, unele orașe din Germania au sistat apa caldă în clădirile publice și dușurile de la piscine și săli de sport, în timp ce capitala Berlin a stins toată iluminarea pe timp de noapte a peste 200 de clădiri publice și istorice.

Franța a decis să limiteze pronirea aerului condiționat doar de la 26 de grade în sus, iar în Grecia limita e chiar la 27. Olanda solicită populației să nu facă dușuri mai mult de 5 minute, în timp ce Italia a impus minime și maxime ale temperaturilor în clădirile publice.

La nivelul UE, la iarnă căldura va fi limitată, în medie, la 19-20 de grade Celsius. Se întâmplă în țări care nu vor avea penurie de gaze la iarnă, dar care adoptă aceste măsuri în vederea economisirii și limitării plăților către Rusia invadatoare.

În Republica Moldova, situația privind alimentarea cu gaze și energie electrică ar putea fi mai dificilă decât în UE. Însă diferențele adevărate le vom resimți la capacitatea de plată, una mult mai mică pentru moldoveni. Guvernul de la noi a anunțat și el anumite măsuri care ar putea fi aplicate în cazul în care rușii vor sista livrările de gaze. Printre acestea se numără reducerea temperaturii agentului termic sau deconectarea iluminatului public pe timp de noapte.

Imediat moldovenii, desigur întărâtați de alde Dodon și alte elemente subversive pe care le avem pe aici, au sărit ca arși, acuzând în stânga și în dreapta, că așa nu a mai fost nicicând și că nu se mai poate.

Ce trebuie însă noi să înțelegem, ca cetățeni responsabili, dacă suntem așa, indiferent de ce spun Dodon sau Sandu, e că avem cu toții obligația să econosim. Eu am locuit în Europa, am vizitat-o de multe ori, și nici într-o clădire publică sau comercială nu am simțit nici măcar acum 10 ani căldura pe care o regăsim prin magazinele și instituțiile din Moldova. La fel cum, pe timp de vară, în mall-urile europene niciodată nu simți răcoarea de la Chișinău. Iar în urma războiului gazelor declanșat de Rusia, diferențele sunt chiar mai accentuate.

Nu trebuie să uităm că suntem cea mai săracă țară din Europa și să înțelegem că dacă un italian sau francez poate rezista iarna cu 19 sau 20 de grade în casă, cu siguranță putem și noi. Așa cum nu ar fi rău să ținem mai puține becuri aprinse prin casă și n-ar fi rău nici să facem și nunți și cumătrii mai puțin pompoase. Pentru că economisim în rândul nostru pentru noi și pentru viitorul acestei lumi, nu pentru politicieni sau cei care ne conduc.

Iar mai ales în acest context, orice economie poate însemna un glonte sau o rachetă în minus pentru Rusia criminală. Guvernul, desigur este boligat să găsească măsuri care să atenueze din ce vine la iarnă, să compenseze și să plafoneze plăți. Însă asta nu se poate, așa cum s-a mai întâmplat până acum, prin perciclitarea viitorului acestei țări, a independenței și libertății noastre.

Războiul se va termina, iar învingători vor fi cei solidari și raționali. Să dăm și noi dovadă de solidaritate și rațiune!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Opinia ta contează. Comentează!