Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, spune că e „nobilă” intenția deputaților din Găgăuzia de a importa separat gaz rusesc
Social 27 ianuarie 2022, 17:39 | 758

Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, nu vede o problemă în intenția deputaților din Adunarea Populară de la Comrat de a organiza livrări exclusive și preferențiale de gaze rusești pentru Autonomia Găgăuză. Ceban spune că acest lucru este posibil și din punct de vedere tehnic, și din punct de vedere comercial. Nici ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, nu critică inițiativa aleșilor de la Comrat, afirmând că orice companie nouă poate intra pe piața gazelor. Asta deși, ieri, el le-a sugerat deputaților găgăuzi să se ocupe mai bine de problemele autonomiei.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că intenția deputaților din Autonomia Găgăuză de a importa gaze de la Gazprom, pe o rută alternativă, ar putea fi o idee nobilă.

VADIM CEBAN: "În cazul acesta trebuie să fi creată o companie, care va fi un furnizor în Găgăuzia - separat. Respectiv, toți consumatorii de la MoldovaGaz trebuie să treacă la alt furnizor. Tehnic, această companie trebuie să lucreze conform piețe libere de gaze. Adică, să broneze capacități la hotar, să achite tarif de transport, să achite tarif de distribuție. Orice furnizor poate să negocie cu cine vrea - din Ucraina, România, Rusia, Bulgaria sau Turcia. Aici piața e liberă. Poftim!"

Nici ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, nu mai vede o problemă în ideea deputaților de la Comrat.

ANDREI SPÂNU: "Noi, dacă tindem spre o economie de piață, ar fi bine ca pe teritoriul Republicii Moldova să fie mai multe companii care importă gaz din diferite surse, nu neapărat din Federația Rusia. Poate importă din Ucraina, din România, din Azerbaidjan, din Turcia."

Amintim că marți deputații din Adunarea Populară de la Comrat au anunțat că vor gaz rusesc la prețuri mai mici, decât livrează Gazprom pentru Republica Moldova. Aceștia au instituit o delegație care va merge la Moscova să ceară reduceri sau compensații pentru Autonomia Găgăuză. Mai mult, aleșii din Găgăuzia spun că autonomia și-ar dori să importe gaz rusesc ocolind restul teritoriului Republicii Moldova, prin așa-numita conductă ”Turkish Stream”, care traversează Marea Neagră, Turcia, Bulgaria și România.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie