Seceta și prețul mic al laptelui ia făcut pe gospodari să-și vândă bovinele de pe lângă casă
Social 29 iulie 2022, 15:33 | 6771

Vremea uscată din această vară lovește dur și în efectivul de animale din Republica Moldova. Seceta și prețul mic al laptelui ia făcut pe gospodari să-și vândă bovinele de pe lângă casă. În satul Baccialia din Căușeni erau pe vremuri peste cinci sute vaci. Acum numărul lor abia dacă ajunge la o sută. Seceta a uscat imașurile, iar cornutele vin seara acasă flămânde.

Din cauza secetei, dar și a prețului infim al laptelui la punctul local de colectare, locuitorii din Baccealia au fost nevoiți să-și vândă animalele.

Animalele vin seara acasă flămânde. Pentru a mulge măcar puțin lapte, gospodarii pregătesc seara hrană adițională pentru ele.

Pe Nadejda am întâlnit-o cu cireada în dealul Baccealiei. Pentru o zi de muncă femeia primește două sute de lei. Banii îi adună pentru lemne.

Pe vremuri, această cireadă avea peste o sută de capete. Acum au rămas 30. La cireada din valea satului sunt încă 70. Lipsa hranei pentru animale ia făcut pe săteni să vândă bovinele.

În Moldova sunt tot putini oameni care vor să dezvolte afaceri în zootehnie. În ultimii 20 de ani, numărul fermelor a scăzut de două ori, iar crescătorii de animale se plâng de costuri mari pentru întreținere și de lipsa forței de muncă. Potrivit Biroului Național de Statistică numărul bovinelor în 2021 a constituit 96 de mii față de 270 de mii în 2020, iar numărul de ovine 400 de mii față de 900 mii. Anual, Republica Moldova importă 30% din necesarul de lapte, 40% din necesarul de unt şi 60 la sută din consumul de caşcavaluri şi brânzeturi.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie