Într-o livadă din satul Lozova, oamenii muncesc de dimineață până-n seară, adunând fructele, care urmează a fi exportate
Social 11 septembrie 2023, 15:32 | 2479

Recoltarea prunelor e în plină desfășurare. Într-o livadă din satul Lozova, oamenii muncesc de dimineață până-n seară, adunând fructele, care urmează a fi exportate. Proprietarii, frații Gheorghe și Vasile Ursu, așteaptă o recoltă de aproape 400 tone de prune, în acest an, din livada lor de peste 20 de hectare. Fermierii sunt mulțumiți, dar nu pe deplin. De ce, aflăm din reportajul semnat de Vlada Tomescu.

Afacerea familiei Ursu are mai mult de zece ani. A fost preluată de la părinți. În acest an, recolta e frumoasă, dar prețul de vânzare a prunelor este prea mic, spun oamenii.

VASILE URSU, agricultor din Strășeni: "Anul acesta este mult mai roditor decât anii precedenți. Undeva la 70-80 de procente pe hectar. E un preț foarte mic, de aceea și o recoltăm, o punem la depozitele frigorifice, sperând că va fi un preț de 7-8 lei, mai mult, pentru că și lada e mai scumpă în acest an, prețurile la lumină au crescut. Irigăm și la frigider ne iese scump."

Pentru ca fructele să ajungă cum se cuvine în străinătate, familia Ursu a început să implementeze bunele practici în agricultură.

GHEORHE URSU, agricultor din Strășeni: "Preconizăm o roadă globală de 350 de tone, până la 400 de tone. Încercăm să implementăm tehnologii cât mai avansate. Anul acesta, am început implementarea bunelor practici, standardelor Global GRASP și Global GAP. La noi piața tradițională este România, Europa, mai mult. Am avut încercări și în Polonia. Sperăm acum cu certificatele să ajungem pe piețe mai competente - Germania, Olanda."

Fructele nu așteaptă pe copaci și oamenii lucrează cu sârguință la cules. Această femeie muncește de 12 ani în gospodăria familiei Ursu.

Pentru ca prunele să ajungă bine la destinație, trebuie respectate unele reguli. Nicio prună stricată nu are loc în ladă.

Toată pruna merge la export în stare proaspătă. Alternative nu există, ne spune Gheorghe Ursu.

GHEORGHE URSU, agricultor din Anenii Noi: "Orice fruct este solicitat dacă este calitativ și competitiv pe piață, indiferent de piață. Noi doar în stare proaspătă o exportăm, practic nu avem cumpărături la prelucrare."

Pentru a fi competitivă, marfa trebuie să corespundă standardelor, explică expertul Andrei Cumpanici, din cadrul Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

ANDREI CUMPANICI, expert proiectul APM, USAID: "Este important să fie recoltate la o etapă optimă, deoarece aceste produse să se păstreze până la o perioadă de 8-12 săptămâni.Sunt recoltate și stocate în depozite frigorifice la temperaturi specifice. Pentru soiul Stanley, temperatura de păstrare este de -0,5 grade. Vedeți că este în jur de 44 milimetri diametrul, un diametru foarte reușit, ceea ce înseamnă că aceste prune pot fi comercializate și la categoria ”extra”."

Până în prezent, peste 100 de agricultori din Republica Moldova au obținut certificare Global GAP prin intermediul proiectului USAID ”Agricultura Performantă în Moldova”.

Opinia ta contează. Comentează!