În Republica Moldova se așteaptă o nouă scumpire a energiei electrice
Economic 17 februarie 2022, 15:26 | 905

Curentul ar putea să fie mai scump, începând cu luna aprilie. Despre acest lucru a vorbit aseară, la postul nostru de televiziune, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu. Potrivit sursei, tarifele vor fi aprobate în scurt timp. ”Scumpirea energiei electrice este inevitabilă”. a declarat Andrei Spânu.

Ministrul Infrastructurii a subliniat că au fost demarate licitațiile de livrare a energiei electrice, în condițiile în care contractele existente expiră la sfârșitul lunii martie. Menținerea tarifului existent la electricitate este puțin probabil, a declarat Andrei Spânu.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Următorul subiect de interes major va fi prețul la energia electrică. Am promovat și o lege care să îi oblige pe cei care organizează licitațiile, să cumpere din minim două surse, ca să avem o diversificare. În același timp, când ne uităm care este prețul la energia electrică, la vecini, el este cu mult mai mare decât ceea ce avem noi acum în contractele cu Centrala de la Cuciurgan. Dacă ne uităm ceea ce este în România, noi avem prețul de 54 de dolari, în România este 220-260 de dolari pentru un megawatt. La fel, prețurile sunt de câteva ori mai mari și în Ucraina."

Potrivit ministrului, Guvernul se află în negocieri cu administrația Centralei de la Cuciurgan privind livrarea energiei electrice la prețul actual, adică de 5,35 cenți pentru un kWh, pentru încă un an, până în aprilie 2023.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "O decizie finală, va fi luată în următoarele zile sau cel târziu, săptămâna viitoare, chiar dacă noi mai avem timp până la sfârșitul lunii martie. În funcție de prețul de achiziție care va fi stabilit în urma acestor licitații, companiile de furnizare, vorbim despre Premier Energy și FEE Nord, cu siguranță vor solicita o revizuire a tarifului. - Deci, de la 2,78 de lei kWh, am putea să sărim peste trei lei? - Asta este un caz optimist. - De la Tiraspol, de la Cuciurgan, există deschidere? - În discuțiile pe care le-am avut, există această deschidere, urmează să se confirme. Noi înțelegem contextul în care noi ne aflăm și ne putem aștepta la alte decizii."

În luna ianuarie, compania Furnizare Energie Electrică Nord a cerut majorarea tarifului la curent cu 50 la sută pentru consumatorii casnici. Asta ar însemna o creștere a prețului, de la 2 lei 4 bani până la 3 lei și 6 bani, pentru kWh. ANRE a propus o creștere a tarifului cu 20 la sută, adică până la 2 lei și 46 de bani pentru kWh.

Un alt distribuitor, Premier Energy, a cerut o creștere a tarifului la energia electrică cu 85 la sută, de la 1 leu și 51 de bani până la 2 lei și 79 de bani, pentru un kWh. ANRE a calculat atunci o majorare cu 43 la sută a prețului, adică până la 2 lei și 16 bani kWh. Cererea de majorare a tarifului era argumentată prin faptul că de pe 1 aprilie, Centrala de la Cuciurgan anunța o dublare a prețului energiei electrice livrate în dreapta Nistrului.

Opinia ta contează. Comentează!