Paradă la București, de 1 decembrie
Social 1 decembrie 2022, 19:22 | 495

Aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din cadrul structurilor de forță au defilat astăzi pe sub Arcul de Triumf din București cu ocazia Zilei Naţionale a României. Pe durata intonării Imnului, în semn de omagiu și respect pentru marea sărbătoare a tuturor românilor, au fost executate douăzeci și una de lovituri de tun de către bateria Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”.

În blocul de onoare au fost prezenţi și aproximativ 150 de militari, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Avioanele şi elicopterele care urmau să survoleze Piaţa Arcului de Triumf la parada de 1 Decembrie nu au mai putut fi văzute anul acesta de spectatori din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Ceremonia militară dedicată Zilei Naţionale a României s-a încheiat cu defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul".

La parada militară din București au asistat membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.

Aproape două mii de persoane au participat azi dimineaţa la un marş la Alba Iulia, pe traseul gară - Cetate, locul unde se desfăşoară principalele manifestări organizate de Ziua Naţională a României. Participanţii au scandat "România Mare în vechile hotare", "Unirea, singura soluţie" și alte lozinci unioniste.

"Marşul Unirii" este un eveniment care are loc de mai mulţi ani de Ziua Naţională a României la Alba Iulia.

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce pe 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918 organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie