Descoperim istoriile celor plecați; Familia Andronic are o afacere în Irlanda și le oferă clienților bucate gătite ca acasă
Social 25 ianuarie 2021, 20:04 | 1132

La începutul anilor 2000, Republica Moldova se afla într-o perioadă de tranziție. Oamenii se confruntau cu multe probleme, cea mai acută fiind lipsa unui loc de muncă bine plătit. A fost motivul, pentru care Veaceslav și Ana Andronic au plecat printre străini. Au ales Irlanda, unde în timp și-au deschis o afacere de familie. Urmăriți în continuare povestea emoționantă a unei familii emigrate, spuse în emisiunea Cealaltă Basarabie.

Ca să ajungă în Irlanda, Veaceslav a plătit 2.000 de euro.

VEACESLAV ANDRONIC, stabilit în Irlanda: "Ca majoritatea care au venit în perioada aia - cu acte false, așa am ajuns. Ce am descoperit - că viața e scumpă, lumea e diferită față de moldoveni - sunt mai omenoși, mai buni la inimă, intră în situație."

ANA ANDRONIC, stabilită în Irlanda: "Pe atunci, în 2005 nu erau foarte multă lume aici. Soțul meu a fost printre primii moldoveni, apropo, care a ajuns aici. A fost foarte greu, noi nu ne-am văzut doi ani jumătate deloc."

Peste un an, și Ana a reușit să obțină viza pentru Irlanda, însă în acel moment inima ei se rupea în două.

ANA ANDRONIC, stabilită în Irlanda: "Copilul a rămas cu părinții în Moldova pentru că Irlanda atunci era într-o situație financiară destul de grea, 2008, Irlanda se afla în criză. A durat opt luni să găsesc muncă. Am lucrat la curățenie."

LAURENȚIU ANDRONIC, stabilit în Irlanda: "Aveam vreo patru ani când părinții s-au dus în Irlanda. Atunci mă duceam la grădiniță, la Bujor, stăteam cu bunica."

ANA ANDRONIC, stabilită în Irlanda: "Din momentul în care Laurențiu a venit în Irlanda eu am început să respir mai ușor, să trăim viața noastră de familie așa cum o trăiește fiecare cetățean al Moldovei acasă. Atunci am simțit Irlanda, de ce nu, a doua casă. Laur a mers la școală, noi am muncit întotdeauna. Făceam și babysiting, și curățenie. După care a venit și Gabriel. În 2014 s-a născut Gabriel. Apoi a apărut și Ilinca, foarte repede după Gabriel."

După ce a născut al treilea copil, atunci când a făcut primul colac, Ana a descoperit că are o pasiune aparte pentru aluat și chiar de la prima postare pe internet comenzile au început să apară.

ANA ANDRONIC, stabilită în Irlanda: "Ne-am dus, am cumpărat cel mai modern cuptor care era pe piață și din acel moment noi coacem colaci pentru conaționalii noștri din Dublin și nu numai. Apropo, colacii noștri au ajuns în câteva țări europene."

După colaci, familia a decis să încerce să gătească și cozonaci, dar și alte bucate.

LAURENȚIU ANDRONIC, stabilit în Irlanda: "Mai facem, sarmale, plăcinte, cușme de Guguță."

VEACESLAV ANDRONIC, stabilit în Irlanda: "Conaționalii noștri sunt dornici de ceva care îi leagă de casă. Irlanda ne-a oferit tot, bine, datorită stăruinței noastre că nimeni nu îți dă nimic pe gratis. Vă spun sincer, eu mă simt cu mult mai liber în Irlanda decât în Moldova."

Republica Moldova rămâne pentru ei acasă, deși o vizitează mai rar decât își doresc.

ANA ANDRONIC, stabilită în Irlanda: "Eu sunt foarte atașată de Moldova, de fiecare dată mă despart foarte greu, cu foarte multe lacrimi. Sigur îmi doresc ca și Republica Moldova să ajungă la nivelul Irlandei."

Emisiunea Cealaltă Basarabie poate fi urmărită la Jurnal TV în fiecare sâmbătă, de la ora 22:00.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie