Vaccinarea antigripală în pandemie
Social 23 septembrie 2020, 19:37 | 1030

Nu scăpăm de COVID, dar odată cu sezonul rece vine peste noi și gripa sezonieră, iar aceasta va pune presiune suplimentară pe sistemul medical aflat și așa la limita capacității. Specialiștii în sănătate publică susțin că vaccinarea împotriva gripei sezoniere este unica modalitate eficientă de prevenire a infectării în masă a populației și de evitare a colapsului în sistemul medical în perioada rece a anului.

Gripa sezonieră și COVID-19 sunt provocate de viruși diferiți, care se manifestă prin simtome asemănătoare, cum ar fi febra, tusea uscată și respirația dificilă. Un pacient care a contractat gripa sezonieră nu este protejat în niciun fel contra COVID. Le poate avea pe ambele concomitent, ne-a explicat virusologul Constantin Spînu.

Specialiștii se așteaptă la apariția primelor cazuri de gripă sezonieră la începutul lunii decembrie. În acest sens, virusologul insistă asupra necesității vaccinării, pentru a reduce impactul ciocnirii între gripa sezonieră și COVID.

Oamenii au păreri împărțite în ceea ce privește necesitatea vaccinării contra gripei sezoniere. Unii susțin vaccinarea ca măsură de prevenție, în timp ce alții resping categoric vaccinul, apelând la alte metode de profilaxie.

Având în vedere surmenajul sistemului medical, provocat de COVID, specialiștii atenționează asupra creșterii riscurilor odată cu răcirea vremii și apariția gripei sezoniere. Mai mult, ei vorbesc despre o posibilă „creștere considerabilă” a numărului de decese.

În Republica Moldova, vaccinul antigripal este administrat în mod gratuit și vizează, în primul rând, persoanele care se află în grupul de risc, cum ar fi bonavii cu patologii cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet zaharat și tuberculoză. Pe lângă vaccinul antigripal, medicii recomandă evitarea zonelor aglomerate, spălarea și dezinfectarea mâinilor și o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie