Experții spun că Republica Moldova este în pragul unei recesiuni economice severe
Social 20 octombrie 2020, 19:56 | 1394

Pandemia a lovit în mai toată lumea, dar există țări care au fost mult mai vulnerabile, printre care și Republica Moldova. Gestionarea ineficientă a ”coronocrizei” de către autorități a agravat situația. Seceta din ultima perioadă, cumulată cu efectele negative ale pandemiei, plasează Republica Moldova în pragul unei recesiuni economice severe, mai grave decât cea din 2009. Sunt concluziile ”Raportului de Stare a Țării 2020”, prezentat de Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Potrivit Raportului de Stare a Țării 2020, Republica Moldova a intrat în pandemia de Covid-19 slăbită și nepregătită, având în vedere că exporturile au început să scadă încă în noiembrie 2019, iar economia avea un nivel scăzut de competitivitate. Gestionarea ineficientă a pandemiei de către autorități a agravat, însă, și mai mult situația, deficitul bugetar putând să ajungă la 8-10 la sută. Autorii raportului au constatat că în ultimul an, țara noastră și-a înrăutățit poziția la nivel mondial în comparație cu alte state din Europa Centrală și de Est și a stagnat, în raport cu România și Ucraina. În același timp, Guvernul nu a reușit să elaboreze un program complex anti-criză pentru populație și mediul de afaceri. Pe lângă criza pandemică, în 2020, Republica Moldova a fost afectată și de o secetă severă, iar suprapunerea acestor două crize va genera o scădere cu până la 7,5% a economiei naționale, ceea ce va duce la o recesiune mai mare decât cea din anul 2009, prognozează autorii raportului.

RAPORTUL DE STARE A ȚĂRII 2020: "Guvernul nu a putut oferi nici viziune și nici măsuri mai substanțiale pentru a acoperi, cel puțin parțial, pierderile suportate de către companii și populația țării în contextul pandemiei. Dovadă sunt și cifrele, care arată că intervenția totală a fost de circa 0,4-0,5% din PIB, ceea ce este de circa cinci-șase ori mai puțin față de programele anticriză implementate de alte state din regiune."

sursa: www.expert-grup.org

De partea cealaltă, reprezentanții Guvernului Chicu au declarat anterior că Executivul a gestionat eficient criza economică provocată de pandemie și că a venit cu inițiative de susținere a cetățenilor și agenților economici reieșind din posibilitățile financiare ale țării. Analiștii Centrului ”Expert-Grup” notează în concluziile raportului că Republica Moldova are nevoie urgent de o strategie anti și post-criză, cu viziune pe termen scurt și lung, și de măsuri ferme, cu accent pe cei mai vulnerabili. Experții spun că resursele trebuie identificate atât pe plan intern, cât și pe plan extern prin ameliorarea relațiilor cu partenerii de dezvoltare și emiterea de euroobligațiuni. Aceste măsuri ar putea permite mobilizarea a circa un miliard de euro.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie