Zatâc: În următoarele luni ar putea crește cazurile de gripă sezonieră și cele de COVID-19
Social 20 ianuarie 2021, 19:55 | 745

Cazurile de gripă sezonieră și cele de COVID-19 ar putea crește în următoarele luni. Declarația a fost făcută azi la ședința Guvernului. Secretarul de stat la Ministerul Sănătății Tatiana Zatâc a făcut trimitere la prognoza specialiștilor, adăugând că Republica Moldova e pregătită să primească vaccinul COVID-19.

Tatiana Zatîc, secretar de stat a Ministerului Sănătății: "Conform datelor epidemiologice din ultimii ani, lunile februarie-martie reprezintă perioada în care de regulă se înregistrează un număr înalt de cazuri de gripă sezonieră. În acest an, specialiștii estimează pentru lunile viitoare o creștere atât a cazurilor de gripă sezonieră, cât și a cazurilor COVID-19."

Tatiana Zatîc a precizat că în stocuri mai sunt 140 de mii de teste la COVID-19, iar săptămâna viitoare urmează să fie deschisă licitația pentru procurarea a 300 de mii de teste rapide. De asemenea, este planificată achiziția a încă 300 de mii de teste prin metoda clasică. Funcționarul a mai declarat că Republica Moldova e pregătită să primească vaccinul COVID-19. La ședința de astăzi a Guvernului a fost abordată și situația în sistemul educațional, în contextul pandemiei.

Lilia Pogolșa, ministrul educației: "În instituțiile de educație timpurie avem doar trei instituții închise în carantină, 17 grupe în carantină, 6 copii sunt confirmați pozitivi, 66 de cadre didactice confirmate pozitiv și 67 personal nedidactic și auxiliar confirmat pozitiv."

În cadrul instituțiilor de învățământ general, doar una activează de la distanță din cauza carantinei, iar 20 de clase fac lecții online, din același motiv. De asemenea, 99 de elevi sunt confirmați pozitivi cu Covid-19, 154 de cadre didactice și 53 de angajați din rândul personalului nedidactic și auxiliar. Precizăm că până astăzi, în Republica Moldova au fost înregistrate în total 154.118 cazuri de Covid-19. În ultimele 24 de ore s-au infectat 612 oameni, iar 17 au murit.

Opinia ta contează. Comentează!