Comunitate de Cehi la sudul țării
Trăim în pace 15 septembrie 2022, 19:51 | 565

Jurnal TV continuă seria de reportaje care demonstrează că Republica Moldova este locul, în care minoritățile naționale conviețuiesc în pace. Astăzi vă povestim despre oamenii din satul Huluboaia, o mică localitate din raionul Cahul, unde am găsit o comunitate de... cehi. Tot aici a fost înființată și singura școală, în care profesorii predau și în limba cehă. Iar totul a pornit de la 20 de familii, care au venit pe aceste meleaguri începând cu 1860.

Străbunicii Antoninei Donea au fost primii care au venit în Basarabia, în anul 1862. Aici au cumpărat pământuri și au înființat satul Novograd, ce înseamnă „loc nou”.

ANTONINA DONEA, profesoară de istorie: "De ce ei au plecat din Cehia? Ca să se ocupe cu agricultura, să trăiască liniștit. Ei au auzit că se vinde pământ în Basarabia. A fost perioada în care zona se coloniza."

Mai târziu, satul a fost redenumit în Huluboaia, pentru că boierul de la care au cumpărat pământ avea mulți hulubi. S-au păstrat memoriile primului profesor, trimis aici de către guvernul ceh pentru a-i învăța pe localnicii.

ANTONINA DONEA, profesoară de istorie: "El scrie că locuitorii satului sunt foarte buni, l-au primit bine. Cu plăcere învață nu doar copiii, dar și adulții, care uneori veneau pentru a afla ceva nou."

Fascinată de istoria neamului său, Antonina Donea a învățat la Universitatea din Cahul și a devenit profesoară de istorie la singura școală din Republica Moldova, în care se predă și în limba cehă. Școala e numită în cinstea scriitorului Jarosloav Hasek

TATIANA GRIGORENCO, directorul gimnaziului din s. Huluboaia: "Vin oameni din Cehia și văd ce facem. Noi păstrăm tradițiile care la ei au dispărut demult. Iar ei se miră cum de ne reușește."

Precum încearcă să păstreze funcțională școala în care învață doar 81 de copii, așa Antonina Donea se străduie să salveze și limba cehă, care în sat se vorbește tot mai puțin. Femeia, de exemplu, a învățat-o din abecedarele și cărțile vechi, rămase de la străbuni.

ANTONINA DONEA, profesoară de istorie: "Aici, pe loc, noi am păstrat originalitatea acestei limbi. Am păstrat limba, care se vorbea mulți ani în urmă în Cehia și o vorbim. Aceste povești sunt scrise în acea limbă. Ele sunt accesibile pentru noi."

În Huluboaia sunt păstrate și obiceiurile cehe autentice, care nici în Cehia nu se mai practică. De exemplu, dansul tradițional al mirilor.

ANTONINA DONEA, profesoară de istorie: "Când se dansează „kotka”, bucătarul ia mireasa, după ea mirele, și toți oaspeții, și îi plimbă prin toate curțile, în special prin bucătării. Nunta mea, de exemplu, am făcut-o aici, la școală. Și m-au plimbat prin bucătărie, de parcă ar fi știut că aici voi lucra."

Femeile din sat fac parte din ansamblul folcloric Perlicki și astfel promovează cultura cehă fiind departe de baștina istorică.

Antonina Donea depune toate eforturile ca generațiile tinere din Huluboaia să-și cunoască rădăcinile. Recent a deschis un muzeu, în care sunt adunate lucruri vechi, cu încărcătură istorică deosebită pentru săteni. E vorba de port popular, unelte de muncă, veselă autentică și lucruri pentru decor.

ANTONINA DONEA, profesoară de istorie: "Un astfel de leagăn este un atribut ceh, moștenirea celor care au venit din Cehia. E foarte comod, pentru că e adânc. În acest leagăn a crescut tatăl meu, apoi noi și copiii noștri."

În satul Huluboaia, pe an ce trece, rămân din ce în ce mai puțini cehi. Dar sunt și din cei care în pofida greutăților, rămân aici, în Republica Moldova, căreia cu drag îi spun „baștină”.

ANTONINA DONEA, profesoară de istorie: "Strămoșii mei au venit aici în căutarea unei vieți mai bune. Înseamnă că nu în zadar au plecat de undeva. Nu în zadar aici au înființat o colonie. Fiecare ceh de aici, până la confiscarea forțată a averii, avea mult pământ. Străbunicul meu a fost proprietarul teritoriului fostului combinat de vinuri."

Antonina Donea ne-a povestit că pe lângă Cahul, câteva familii de cehi sunt stabilite și în orașul Tighina.

Opinia ta contează. Comentează!