Afaceri menite să ajute societatea
Social 29 iulie 2022, 19:44 | 813

Întreprinderile sociale din Moldova vor fi ajutate să crească economic și să creeze mai multe locuri de muncă pentru persoanele defavorizate. Un proiect european în valoare de peste un milion de euro urmează a fi implementat în acest sens. Autoritățile se așteaptă să crească și numărul afacerilor sociale, care contribuie la dezvoltarea comunităților. Potrivit Camerei de Comerț și Industrie, acum în Moldova sunt doar 15 întreprinderi de acest fel.

De patru luni, mamele din Orhei se pot angaja la un serviciu bine plătit și cu regim flexibil de muncă. Asta după ce acolo a fost deschis un atelier de croitorie, care pune accent pe crearea locurilor de muncă pentru localnici. Pe lângă faptul că sunt cusute haine tradiționale, activitatea atelierului asigură bunăstarea cetățenilor datorită proiectelor sociale pe care le implementează.

AURELIA MARANDICI, administratorul atelierului de croitorie: "Noi avem și casa Sf. Spiridon, adică adăpost pentru oameni ai străzii, se ajută mult refugiații, persoanele și familiile vulnerabile. Activitatea economică pe care o desfășurăm este pentru a revărsa venitul în asociație, ca să se poată face toate aceste lucruri frumoase."

Într-o afacere socială contează nu atât venitul, cât ajutorul oferit oamenilor din categoriile defavorizate, spune Aurelia, administratorul atelierului de croitorie.

AURELIA MARANDICI, administratorul atelierului de croitorie: "Când vedem acești oameni, care beneficiază de produsele noastre. Lucrăm mult cu refugiații. La noi la atelier se oferă servicii de reparație, de ajustare a hainelor lor absolut gratuit. Când îi vedem fericiți, mulțumiți, e motivație."

Sergiu Gurău are nouă ani de când a fondat o companie care se ocupă de prepararea și livrarea bucatelor. Acum, afacerea are 25 de angajați, dintre care 11 sunt persoane cu nevoi speciale, iar alți patru provin din categorii defavorizate. Aici ei sunt învățați gratuit să facă mâncare și să o servească. Bărbatul spune că afacerea prosperă deoarece clienții simt beneficiul pe care compania îl aduce societății. Totuși, provocările rămân la ordinea zilei.

SERGIU GURĂU, fondator, AO Eco Răzeni: "Accesul la finanțare aș spune că este una din provocări. Acum, nici statul, nici băncile, doar donatorii susțin financiar afacerile sociale. Sunt mulți tineri, multe ONG-uri, care și-ar dori să lanseze afaceri sociale, dar în lipsa unui capital, aceste idei nu pot fi materializate."

Astăzi Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a lansat Acceleratorul Afacerilor Sociale pentru regiunea centrală a țării. Proiectul are drept scop să contribuie la creșterea economică a afacerilor sociale și la bunăstarea cetățenilor.

SERGIU HAREA, președinte, Camera de Comerț și Industrie: "Camera de Comerț și Industrie oferă peste 52 de tipuri de servicii antreprenorilor din țara noastră. Începând cu managementul companiei, marketing, consultanță în afaceri, găsirea partenerilor, servicii expoziționale, training, servicii de promovare, întâlniri bilaterale."

NATALIA CALENIC, vicepreședinte, Camera de Comerț și Industrie: "Cele mai multe eforturi vor fi în acest domeniu: să oferim consultanță, mentorat, să ghidăm antreprenorii în procesul de dezvoltare a afacerilor."

Anterior, alte trei centre regionale de suport în afaceri au fost deschise la nordul și sudul țării, dar și în stânga Nistrului. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Suedia și are un buget de peste un milion 123 de mii de euro.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie