A fost deschis un cont pentru donații pentru Filarmonica Națională
Social 25 septembrie 2020, 20:09 | 1803

Responsabilii din Guvern au decis astăzi să deschidă un cont bancar pentru transferul mijloacelor bănești, sub formă de donație, pentru intervenția asupra clădirii Filarmonicii Naționale. Au fost identificate și spații temporare pentru repetițiile artiștilor de la Filarmonică. Aceștia vor activa o perioadă în sediile Palatului Național și al Palatului Republicii. Astăzi, Guvernul de la București a anunțat că va căuta soluții concrete pentru a oferi ajutor în restabilirea Filarmonicii de la Chișinău.

MESAJUL LUI BOGDAN GHEORGHIU: "Sunt alături de toți artiștii care au rămas acum fără „casă”, dar și de spectatorii care așteptau redeschiderea ei – filarmonica se afla în reconstrucție, deoarece se pregătea celebrarea a 80 de ani de la înființare, în această toamnă. Împreună cu premierul Ludovic Orban vom căuta soluții concrete pentru a oferi ajutor! Încercările grele sunt momentele care ne fac mai puternici! Suntem solidari cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici."

A scris ministrul român al Culturii, Bogdan Gheorghiu pe facebook. Iar ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, susține că a fost o tragedie să urmărești cum o clădire atât de frumoasă din centrul Chișinăului, cât și o parte a patrimoniului cultural, au fost pierdute.

MESAJUL AMBASADORULUI SUA: "În calitatea mea de ambasador, am avut ocazia să mă bucur de numeroase evenimente organizate în incinta acestei săli. Suntem alături de echipa Filarmonicii în aceste momente dificile și sperăm că acest simbol al culturii muzicale va renaște din scrum pentru a continua să delecteze iubitorii de artă muzicală și generațiile ce vor urma."

A precizat ambasadorul american. Și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a menționat că a văzut, cu tristețe, dezastrul ce s-a abătut asupra clădirii Filarmonicii din Chișinău.

MESAJUL ȘEFULUI DELEGAȚIEI EUROPENE: "Este un loc drag tuturor oamenilor din Republica Moldova, unde eu și mulți dintre colegii mei am trăit, alături de prietenii noștri moldoveni, experiențe artistice extraordinare. Prieteni, nu sunteți singuri în aceste momente grele! Suntem și vom rămâne alături de voi, și vom trai din nou bucuria artei care ne unește."

A subliniat Peter Michalko. Ziua în care a ars Filarmonica Națională este una tristă pentru toată lumea artistică, dar și pentru oameni de rând. Mai mulți oameni de cultură, dar și simpli cetățeni au venit cu mesaje în care și-au exprimat regretul că focul a distrus edificiul, dar și neprețuite instrumente muzicale din interior.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, și Ministerul Finanțelor au inițiat o campanie de colectare de fonduri pentru intervenția asupra edificiului clădirii Filarmonicii Naționale, distrusă de incendiu în ziua de 24 septembrie.

Opinia ta contează. Comentează!