Producem din ce în ce mai puțin lapte
Social 29 iulie 2022, 19:24 | 778

Nouă mii de vaci în ferme și 70 de mii la oameni acasă sau în gospodăriile țărănești. Acestea sunt toate vacile pe care le are Republica Moldova. Producția de lapte în Moldova abia dacă ajunge la 250 de mii de tone anual - nici jumătate din necesar. În aceste condiții, importăm masiv lapte praf. Doar în perioada ianuarie-martie 2022, Moldova a importat cu peste 30 la sută mai mult lapte decât în perioada corespunzătoare a anului trecut.

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "Vorbim de 240 de ferme, în care sunt în total 9.000 de animale, care produc lapte. Deci, noi avem nouă mii de vaci. -Atât? -La 1 ianuarie 2021 erau 5.100. -Acestea sunt toate vacile pe care le avem în fermele din Moldova? -Da. Și aceste nouă mii de vaci produc 28 de mii de tone de lapte."

Prin urmare, moldovenii consumă de două ori mai mult lapte decât produc.

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "Noi consumăm, în Moldova, 560 de mii de tone de lapte, 28 de mii produc acești producători în fermele lor și 220 de mii de tone mai produc persoanele fizice, gospodăriile țărănești - acasă la om, activitate non-profesională. Din 2019 până acum, numărul acestor animale ținute în condiții casnice a scăzut de la 91 de mii la 70 de mii. Deci, au scăzut cu 20 de mii de animale în doi ani de zile. Secetele din 2020 au scăzut foarte mult numărul de animale și nu se știe cum vom ieși din această perioadă."

Importurile de lapte în Moldova sunt enorme, comparativ cu exporturile.

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "-Noi importăm foarte mult lapte praf. -Laptele praf nu este o problemă. Laptele praf este laptele deshidratat. O problemă foarte mare este atunci când vorbim despre faptul că în produsele lactate nu se permite să fie grăsimi de altă origine."

Potrivit studiului de piață vizând potențialul de dezvoltare a produselor lactate în Moldova în ultimii 20 de ani, numărul vacilor a scăzut de patru ori.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie