Guvernul de la Chișinău are timp până în primăvara anului viitor să facă reformele de care vorbește Comisia Europeană
Social 28 iunie 2022, 15:48 | 1034

Guvernul de la Chișinău are timp până în primăvara anului viitor să facă reforme, de care vorbește Comisia Europeană. ”După asta, în funcție de rezultatele obținute și concluziile rapoartelor de evaluare, ar putea începe procesul de negociere”, a precizat ambasadorul Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, într-o discuție cu jurnaliștii de la Chișinău aflați la Bruxelles, printre care și reporterul Jurnal TV, Diana Popa.

DANIELA MORARI, ambasadorul Republicii Moldova pe lângă UE: "Transferarea Republicii Moldova din politica de vecinătate în politica de aderare. Este o schimbare nu doar de optică sau doar de cuvinte. Este un transfer existențialist de structură, de format, de substanțe, de instrumente. Urmează încă multe discuții cu colegii din instituțiile europene pentru a înțelege cum acest transfer va avea loc."

În decizia Consiliului European, din 23 iunie, scrie clar: ”Comisia Europeană este invitată să raporteze Consiliului despre îndeplinirea condițiilor specificate în opiniile emise de Comisie”. Daniela Morari susține că aceste condiții ar trebui îndeplinite până în primăvara 2023. Apoi, Comisia Europeană va pregăti un raport, iar după asta, Consiliul European se va întruni din nou pentru a decide pașii următori, pe care trebuie să-i facă Guvernul de la Chișinău. Totuși, procesul va avea specificul său și ar putea apărea diferite etape intermediare, consideră Daniela Morari.

DANIELA MORARI, ambasadorul RM pe lângă Uniunea Europeană: "Ceea ce e important acum, ca timp, de a ne concentra pe acești pași, incluși în opinia Comisiei, care ne vor oferi suficiente argumente și credibilitate. Atât nouă, cât și Comisiei, care va reconfirma că a luat o decizie corectă recomandând oferirea statutului de candidat și suficiente argumente Consiliului pentru a decide pasul următor, care ar fi deschiderea negocierilor. Deja Republica Moldova, obținând statut de candidat, poate în principiu să apeleze la fonduri de preaderare. Acest lucru face o mare diferență: modul cum aceste fonduri funcționează, ce am putea face cu ele și potențialul acestei deschideri."

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o ecuație cu mai multe necunoscute. Faptul că țara a primit statutul de candidat în doar trei luni de la depunerea cererii este ”o reușită nemaipomenită”, crede Daniela Morari. Alte state, precum cele din Balcanii Occidentali, așteaptă același lucru ani la rând. ”Acum, cel mai important ar fi implementarea reformelor și standardelor europene în legislația noastră. Faptele ar trebui să vorbească pentru noi”, declară Daniela Morari.

DANIELA MORARI, ambasadorul RM pe lângă Uniunea Europeană: "Este un proces care nu se va întâmpla peste noapte. Este important să înțelegem cum aceste instrumente noi funcționează. Dar și Uniunea Europeană să le ajusteze la noua realitate. Dar în același timp nu este ceva nou pentru noi. RM prin implementarea acordului de asociere și a zonei de comerț liber, realizăm mult din standardele din legislația UE și implementăm proiecte foarte similare. De aceea, nu începem de la o foaie curată. Este foarte important prin nivelul nostru de pregătire și reformă să garantăm că Uniunea Europeană nu va întâmpina dificultăți în operaționalitatea sa. Pentru că o Uniune Europeană nefuncțională nu servește bine nimănui."

Obținerea statutului de țară-candidată oferă mai multe beneficii, inclusiv anumite garanții de securitate, a declarat Daniela Morari.

DANIELA MORARI, ambasadorul RM pe lângă Uniunea Europeană: "Prin realizarea reformelor. Prin consolidarea rezilienței în Republica Moldova. Prin a deveni un stat care îndeplinește toate criteriile de la Copenhaga, în care suntem o economie funcțională, o democrație în care se respectă drepturile omului. Acest element contribuie la acea garanție de securitate."

Republica Moldova a semnat pe 3 martie, în aceeași zi cu Georgia, cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană. Câteva zile mai devreme, o cerere identică a fost semnată de Ucraina. Pe 17 iunie, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană atât a Republicii Moldova, cât și Ucrainei, în înțelegerea că cele două state vor parcurge o serie de pași concreți pentru integrarea efectivă. Mai exact, statele trebuie să adopte numeroase reforme în domeniile bunei guvernanțe, a statului de drept şi a combaterii corupției.

Pe 23 iunie, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei. ”Viitorul acestor țări și a cetățenilor săi este în UE”, e scris în decizie.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie