Medic: Pandemia va trece, noi vom fi altfel
Social 6 aprilie 2020, 22:39 | 1696

Este o situație fără precedent, în Republica Moldova, dar cu ajutorul altor țări, cu implicarea populației, vom depăși această pandemie, afirmă medicul epidemiolog Mihail Rulevschi. În același timp, el este convins că după consumarea acestei perioade complicate, lumea va începe să prețuiască mai mult viața și micile lucruri, pe care până acum nici nu le observa.

MIHAIL RULEVSCHI, fost medic epidemiolog

Încă în 1971, fiind student la Colegiul de Medicină din Chișinău am luat parte la lichidarea epidemiei de holeră, am fost antrenați atunci toți studenții colegiului de medicină, toți studenții Institutului de medicină și toți aveam responsabilități. 00.48 - 00:56 Dar și societatea era responsabilă, oamenii alții erau, acum foarte mare destrăbălare, iresponsabilitate, ignoruri.

Avem atât de multe cadre medicale infectate, pentru că nu sunt echipate corespunzător. O altă problemă este că pacienții sunt iresponsabili și adesea mint în legătură cu simptomele pe care le au.

MIHAIL RULEVSCHI, fost medic epidemiolog

Încă o problemă este că medicii sunt expuși riscului din cauza că populația nu e conștientă. Populația nu e conștientă, ei nu spun, ei ascund. Medicul când vine la o solicitare, el nu știe bolnavul acesta spune adevărul că n-a fost în contact, că n-a venit din Italia și îl cheamă anume cu simptomele acelea sau ceva ascunde. Și medicul nu e pregătit, echipat pentru infecția asta, el vine cu totul la altă diagnoză.

Experiența de viață îi permite medicului să ne spună că vom depăși această pandemie, doar că nu vom fi la fel ca până la ea. Vom prețui viața și micile lucruri mult mai mult...

MIHAIL RULEVSCHI, fost medic epidemiolog

Eu vreau să mă adresez cetățenilor, nu ascundeți vă rog adevărul. Numai așa o să depășim. Noi o să depășim această epidemie, dar dă doamne cu mai puține pierderi. O vom depăși și o să fim alții după asta, toți. N-o să mai fim acei care am fost până la 1 martie.

Mihail Rulevschi spune că toți medicii ar trebui să treacă la regim de cazarmă pentru a nu-și pune în pericol apropiații.

MIHAIL RULEVSCHI, fost medic epidemiolog

Ei trebuie să treacă să trăiască acum la un regim de cazarmă, de asta sunt atât de mulți infectați. Ce înseamnă regim de cazarmă: el lucrează, dar acasă nu se duce pentru că își expune apropiații săi la infecție.

Virusul nu va mai dispărea, spune acesta, doar că noi vom avea deja anticorpi.

MIHAIL RULEVSCHI, fost medic epidemiolog

Omul trăind în situația asta de epidemie contactează cu virusul acesta, dar nu în cantitatea ceea în care să-i provoace boala, adică organismul se întâlnește cu virusul, contactează cu el și el începe să creeze anticorpi în organism. Creând anticorpi îl face mai dur și respinge asta, înțelegeți?!

Mihail Rulevschi crede că în această vreme de pandemie trebuie de purtat măștile.

MIHAIL RULEVSCHI, fost medic epidemiolog

Sunt diverse păreri și cu măștile, că unii spun că numaidecât trebuie purtată, în Cehia amendează poliția dacă ai venit la supermarket, afară stând dacă ești fără mască l-a amendat cu vreo 300 de euro dacă nu mă greșesc. La noi spun că numai cei molipsiți, în legătură cu aceea că infecția aceasta are o perioadă de incubație foarte lungă și cei infectați nu se deosebesc de cei sănătoși, noi trebuie să le purtăm.

Pentru cadrele medicale, fostul medic epidemiolog are și un mesaj:

MIHAIL RULEVSCHI, fost medic epidemiolog

Stimați medici, surori, felceri, laboranți, bufetiere, șoferi de ambulanțe, vă rog să trăiți. Vă rog să rezistați, vă rog să nu pierdeți pe nimeni din anturajul vostru. 
Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie