O singură violoncelistă în nordul țării
Social 15 aprilie 2024, 20:40 | 522

Este singura profesoară de violoncel din nordul Republicii Moldova. Vorbim despre Viorica Cotic, cea care își dedică viața muzicii și instruirii tinerilor violonceliști din Bălți. Ea rămâne să fie sursa de inspirație și educație pentru viitoarele generații de muzicieni. Detalii, în reportajul ce urmează.

VIORICA COTIC, profesoara de violoncel: "Salariile profesorilor și ale oamenilor de artă poate nu răspund la toate necesitățile vieții, dar, slavă Domnului, sunt mulțumită. Pe parcurs, am înțeles că aceasta era ceea ce îmi trebuia, ceea ce mă caracterizează pe mine, ceea ce răspunde sufletului meu și sunt foarte mulțumită că am putut să aleg acest instrument deosebit."

De mai bine de zece ani, Viorica Cotic îndrumă iubitorii de muzică din Bălți. Chiar și în perioadele dificile, când elevii nu erau interesați de violoncel, ea a rămas hotărâtă să-și urmeze visul.

VIORICA COTIC, profesoara de violoncel: "M-am ciocnit cu situația în care nu mai erau elevi la violoncel și, în Bălți, violoncelul a dispărut. Mă durea inima, să vă spun direct, dar eram nevoită să mă ocup cu altceva. Am făcut și contabilitate, am fost și șefa Oficiului Poștal și multe le-am făcut. Dar în inima mea era un gând: trebuie să readuc violoncelul la viață în Bălți."

Discipolii Vioricăi Cotic își doresc să evolueze pe scene consacrate atât în Republica Moldova, cât și în alte țări.

TEODOR BORINSCHI, elev la violoncel: "Am ales să cânt la violoncel pentru că părinților tot le-a plăcut acest instrument. Piesa mea preferată este „Minunată Floare” de Beethoven."

ELENA CEBOTARI, elevă la clasa de violoncel: "Îmi este foarte aproape de inimă. Violoncelul întruchipează toate culorile ascunse în sufletul nostru. După cum a spus și Beethoven, „muzica trebuie să aprindă scântei în suflet”, iar pentru mine acea scânteie este instrumentul muzical."

La Școala de Arte „Ciprian Porumbescu” își fac studiile peste 320 de elevi. Pe lângă violoncel, copiii sunt instruiți și la alte clase de instrumente, precum: pian, vioară, chitară, flaut, acordeon, trompetă, clarinet, saxofon, nai, cobză, țambal și fluier.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie