Ambasada Federației Ruse și președintele unei comisii a Dumei de Stat au criticat dur anularea Legii limbii ruse
Social 22 ianuarie 2021, 19:29 | 1131

Reacții furibunde de la Moscova după ce Curtea Constituțională a anulat ieri legea ce îi oferea statut special limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Ambasada Federației Ruse la Chișinău sugerează într-o declarație că ”războiul de pe Nistru ar fi o consecință a „șovinismului” anti-rus de la sfârșitul anilor ’80 - începutul anilor ’90 ai secolului trecut”.

Decizia Curții Constituționale de a anula Legea privind funcționarea limbilor în Republica Moldova, adoptată cu scandal de deputații PSRM-Șor la sfârșitul anului trecut, a nemulțumit Ambasada Federației Ruse din Chișinău. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Ambasadei au calificat verdictul Curții Constituționale drept ”un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice”. Mai mult, un deputat rus a amenințat Chișinăul cu ațâțarea spiritelor în regiunea transnistreană. De partea cealaltă, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău le-a cerut diplomaților străini să se abțină de la comentarii care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului și să manifeste respect față de legile și instituțiile Republicii Moldova.

DECLARAȚIA AMBASADEI FEDERAȚIEI RUSE LA CHIȘINĂU: "Verdictul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 21 ianuarie curent, prin care limba rusă a fost privită de statutul de limbă de comunicare interetnică, pare a fi un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc. Jignirile radicalilor împotriva conducerii țării noastre (Rusia), a poporului din Rusia și a cetățenilor vorbitori de limbă rusă din Republica Moldova sunt blasfemiatoare și contrar firii. Aici nu au fost uitate consecințele șovinismului anti-rus de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 ai secolului trecut."

Se arată în comunicatul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Tot astăzi, deputatul rus, Konstantin Kosaceov, președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației Ruse a amenințat Chișinăul, într-o adresare, cu precipitarea situației în Transnistria. Potrivti lui, ”limba rusă a fost întotodeauna limba comunicării interetnice în Moldova”, iar unii politicieni de la Chișinău ”urmăresc o politică de românizare”. Cu o reacție a venit Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

REACȚIA MAEIE: "Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și membrilor personalului diplomatic al acestora, în spiritul Convenției cu privire la relațiile diplomatice de la Viena, să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului." Și reprezentanții PSRM au venit cu declarații dure după ce Legea privind funcționarea limbilor a fost anulată de Curtea Constituțională. Socialiștii au adus acuzații grave Înaltei Curți și au anunțat că vor re-iniția adoptarea Legii care acorda un statut special limbii ruse.

VLAD BATRÂNCEA, deputat al PSRM: "Ieri am asistat la unele declarații ale președintelui Curții Constituționale care sunt de ordin politic și clare sunt vădit naționaliste și șovine. Evident că Parlamentul Republicii Moldova va examina și în următoarea perioadă o să vedeți că Parlamentul va vota repetat legea cu privire la funcționarea limbilor în noua redacție care va fi înregistrată în zilele următoare."

ALEXANDR ODINȚOV, consilierul municipal al fracțiunii PSRM: "Cum vor restabili ei integritatea teritorială dacă scuipă pe vorbitorii de rusă? Aceasta a fost una dintre cauzele apariției conflictului transnitrean. Noi, Partidul Socialiștilor, săptămâna viitoare vom organiza un protest la Curtea Constituțională pentru a exprima părerea majorității cetățenilor acestei republici. Nu trebuie să ne scuipați în suflet!"

Socialiștii au mai anunțat că vor recurge la acțiuni dure la nivel legislativ și în privința Curții Constituționale. Totodată, ei spun că este nevoie urgentă de o refomă constituțională, prin care ”competențele Înaltei Curți să fie limitate și să fie de natură recomandativă”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie