„Vânturile, Valurile”, o nouă ediție
Social 23 septembrie 2020, 20:23 | 906

O nouă rundă de discuții de suflet și cu invitați aleși a avut loc aseară, în platoul Jurnal TV, la emisiunea „Vânturile, valurile”, moderată deVal Butnaru. Unul din subiectele abordate a fost legat de cultură. Atmosfera în cadrul emisiunii a fost asigurată de Tatiana Turtureanu și Elvi's Band.

Discuțiile au pornit de la mesajul lansat de solistul trupei „Zdob și Zdub” Roman Iagupov atunci când a obținut titlul de „Artist al Poporului” acum o lună. Iagupov menționa atunci că trupa „Zdob și Zdub” activează nu pentru titluri, ci pentru a aduce în primul rând bucurie în casele oamenilor.

ROMAN IAGUPOV, interpret, solistul trupei „Zdob și Zdub”: "Fiecare artist, fiecare om din spațiul de artă, să spunem așa are un har înăuntru. Eu cred că dacă slujești acestui har, deja ești artist al poporului, fără niciun titlu, adică ai drumul tău, mergi, nu știu, spre Dumnezeu. Și drumul meu, nu am făcut singur, am o echipă și cu echipă eu am devenit Roman Iagupov artist, muzician. Eu am spus așa între ochi către „domnul președinte merci mult”. Eu am spus așa - merci poporului.Dragostea din partea oamenilor, asta ne susține pe noi. Am tras concluzia - eu fac meseria mea și este drumul meu."

VAL BUTNARU, scriitor, realizatorul emisiunii „Vânturile, valurile”: "Roman a spus foarte bine - trebuie să ai un popor ca să fii artist al poporului că degeaba vine un funcționar și îți spune tu ești artist al poporului. Nu, poți să nu fii dacă poporul nu îți dă. Așadar, vorbeam despre cultură și cu atât mai mult despre cultura care s-a pomenit în aceste vremuri deloc fericite."

IGOR GUZUN, scriitor, publicist: "Dacă nu există cultură, dacă ea nu supraviețuiește, dacă nu îi dăm valoare prin oamenii pe care îi susținem sau îi înțelegem, locul ei îl ia incultura. Deci, cu o singură literă înainte de cuvântul cultura, o singură silabă devine inversul ei și cred că dacă lumea noastră este formată încă de la începuturi și a fost făcută din cuvânt, întâi a fost cuvântul și apoi celelalte. Dacă n-o să fie cuvântul, restul nu mai contează."

MARIANA JITARI, filolog, profesoară de literatură, scriitoare: "Putem să luăm și bugetul Republicii Moldova și al Ucrainei și să-l investim în cultură și asta nu înseamnă că mâine vom avea o cultură pe care o așteptăm, pe care o dorim. Așa e sfera, din păcate, că are nevoie de durată, are nevoie de timp. Noi ca popor suntem ieșiți dintr-o mare criză după niște ani de regim. Ne-am pomenit brusc dezgoliți într-un fel de nevroza subdezvoltării și am încercat să umplem golurile cu tot ce găsim în jurul nostru, nu neapărat lucruri bune.Cultura și se produce greu, și se asimilează greu."

TRAIAN STOIANOV, prezentator, bucătar: "Noi trecem printr-o criză culturală în ultimii 30 de ani într-adevăr și cred că lipsa culturii sau nivelul scăzut de cultură este un rezultat evident și o să argumentez. Cultura trebuie promovată. Dacă ea nu ajunge la fiecare e o problemă ori la noi în Republica Moldova accentul se pune pe capitală și ce fac orașele mai îndepărtate, ce fac raioanele? Oamenii, cetățenii acestei țări au nevoie de evenimente culturale, de un content televizat care să inspire, de lansări de cărți."

Emisiunea „Vânturile, valurile” poate fi urmărită la Jurnal TV în fiecare zi de marți, începând cu ora 20:00.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie