Image-Description
SIS neagă că ar fi interceptat jurnaliști și politicieni din opoziție, în perioada guvernării PDM
Politic 25 noiembrie 2019, 15:59 | 1172

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) respinge afirmațiile cu privire la implicarea instituției în interceptarea unor jurnaliști, lideri de opinie și politicieni din opoziție, în perioada guvernării PDM, și califică drept „regretabile” ceea ce numește „încercări de denigrare” și implicare a Serviciului în „dispute cu substrat politic”.

„Este regretabil faptul că se încearcă atragerea Serviciului de Informații și Securitate într-o zonă a speculațiilor, prin lansarea în spațiul public a informațiilor neverificate, trunchiate sau distorsionate, ce generează dezinformare, manipulare și intoxicare a opiniei publice. Condamnăm ferm aceste încercări de denigrare și dezaprobăm manifestările de implicare a Serviciului în dispute cu substrat politic – stări care afectează imaginea și credibilitatea instituției în calitate de garant al securității naționale”, potrivit unui comunicat difuzat de SIS.

Instituția se mai declară hotărâtă să mențină „neutralitatea și echidistanța în activitatea cotidiană”, afirmând că este concentrată pe îndeplinirea misiunilor sale, „care privesc exclusiv securitatea națională, cu respectarea strictă a legii”.

Amintim că, vineri, 22 noiembrie, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a prezentat o listă a persoanelor convorbirile cărora au fost interceptate, printre care experți, profesori, jurnaliști și activiști din diferite domenii.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a anunțat că efectuează acțiuni de urmărire penală pentru culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației.

Patru ofițeri de investigație, inclusiv un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP, și trei procurori au calitatea de bănuit.

Opinia ta contează. Comentează!