Tinerii din mediul rural au de trecut prin mai multe încercări în comparație cu semenii lor din orașe
Social 27 noiembrie 2020, 17:37 | 1541

Tinerii din mediul rural au de trecut prin mai multe încercări în comparație cu semenii lor din orașe. Aceștia din urmă ar avea multe oportunități de afirmare, dar și în sate este o dorință de a schimba lumea. Infrastructura proastă sau inexistentă, lipsa cronică a locurilor de muncă sunt doar câteva provocări majore. Pentru a găsi soluțiile, voluntarii din sate s-au întrunit la Congresul Tinerilor Activi.

Chiar dacă tinerii din oraș au mai multe posibilități de dezvoltare a proiectelor, asta nu înseamnă că toate satele rămân fără perspective, spune o tânără, care instalat mai multe coșuri pentru deșeuri în localitatea Zârnești, raionul Cahul.

ELVIRA DRANGOI, voluntară: "La un moment dat, autoritățile publice locale nu erau cooperante, atunci când s-a schimbat primarul acestea au devenit mai cooperante. Dar, cumva dacă vine inițiativa de la tineri, se realizează, dar nu prea vine inițiativa de la administrație pentru tineri."

Pentru a soluționa această barieră de comunicare, tânără propune câteva soluții pentru administrația publică locală.

ELVIRA DRANGOI, voluntară: "Organizarea discuțiilor și consultarea opiniei tinerilor față de niște idei, chiar înaintea aprobării bugetului, să organizeze consultări, pentru că de obicei, se aprobă activități pentru tineri în lipsa tinerilor."

Adriana Novac este din satul Sălcuța, raionul Căușeni. Ea spune că tinerii sunt pasivi în implicarea la nivel decizional, pentru că există mai multe conflicte de idei cu primăria, ceea ce descurajează inițiativele.

ADRIANA NOVAC, voluntară: "Iată, noi în urma unui proiect pe care l-am câștigat am instalat pentru prima dată în Sălcuța o ladă de compost. Reacțiile au fost cele mai diverse, unii s-au bucurat și m-au încurajat, alții nu prea bine au înțeles conceptul asta și spuneau că parcă este inutil, că ei și-ar dori ceva de o anvergură mult mai mare, că oricum depozitarea frunzelor într-o ladă de compost nu ar soluționa. Eu dimpotrivă, vin cu contraargumente și încerc să le explic că schimbările mari vin de la inițiativele mici."

O pătrime din locuitorii comunei Șuri din raionul Drochia sunt tineri, care au mai rămas în sat. Chiar și așa, schimbarea nu așteaptă alte timpuri, spune Stas Cebotari, un tânăr de 18 ani.

STAS CEBOTARI, voluntar: "Atârnarea generației mature față de tineri lasă foarte mult de dorit la nivel de comunitate, întrucât la noi la nord se spune că nu învață oul pe găină. La noi în comunitate sunt și probleme precum șomajul, lipsa părinților și tinerii își asumă un comportament vicios, de asemenea avem problemele deșeului, salubrizării și lipsa locurilor de agrement. În comunitate noastră suntem la etapa de lansare a unui centru de agrement pentru tinerii din localitate în măsura posibilităților."

Majoritatea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-34 de ani, adică peste 658 de mii din cei 1 100 de mii existenți, locuiesc la sat. Oportunitățile lor sunt net inferioare comparativ cu cei din orașe, iar acest decalaj trebuie eliminat de către autorități, consideră directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Rurale, Ruslan Stângă.

RUSLAN STÂNGĂ, director executiv Institutul pentru inițiative rurale: "În primul rând, ține de cum să atragă tinerii să rămână în Moldova, să le ofere oportunități decente pentru un trai decent, un job decent și să le insufle această încredere că la ei acasă, ei sunt doriți."

Congresul Tinerilor Activi este organizat cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. La Congres au venit tineri activiști din aproximativ 30 de localități.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie