VIORICA DUMBĂVEANU, ministrul Sănătății

De astăzi vom activa două spitale regionale pe care punem o miză foarte mare și le implicăm în acest circuit vizavi de persoanele care sunt suspecte sau infectate cu COVID, este vorba de Spitalul Republican din Bălți și totodată este vorba despre spitalul din Comrat care sunt pregătite, personalul a fost instruit, ieri spitalele au ridicat echipamentul de protecție individuală și în acest context persoanele care sunt suspecte sau confirmate vor urma tratamentele în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice respective.

Totuși, femeile însărcinate și copiii vor fi aduși la Chișinău, iar persoanele care se vor afla în stare gravă vor fi transferate la Spitalul Clinic Republican din capitală. De asemenea, potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, tot personalul medical va fi instruit pentru combaterea coronavirusului.

VIORICA DUMBĂVEANU, ministrul Sănătății

Zilele acestea desfășurăm instruirea personalului medical și vreau să menționez că instruirea se realizează a medicilor de familie care la fel reprezintă un potențial enorm și sunt în contact cu persoanele care sunt în regim de autoizolare. Totodată realizăm instruirea medicilor reanimatologi și anesteziologi.

Între timp, numărul pacienților cu COVID-19 aflați în stare gravă a crescut până la 28, a anunțat Viorica Dumbrăveanu.

VIORICA DUMBĂVEANU, ministrul Sănătății

În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” la momentul actual avem în stare gravă 25 de persoane. În contextul cazurilor pe care le avem la Spitalul Clinic Republican, am spitalizate patru persoane, dintre care o persoană cu starea de sănătate de gravitate medie, iar trei cu evoluție gravă.

Chișinăul rămâne localitatea care are cei mai mulți oameni infectați cu noul coronavirus. Capitala este urmată de raioanele Hâncești, Soroca și Ștefan Vodă. Totodată, cele mai afectate persoane rămân cele în vârstă de 50-59 de ani, urmate de cele de 30-39 de ani.