Cele 1,5 milioane de euro, stabilite de CEDO drept despăgubiri, vor fi achitate de judecători
Social 19 februarie 2020, 20:07 | 1716

Cele 1,5 milioane de euro, stabilite drept prejudicii de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului in dosarul „Gemenii”, ar putea fi achitate de catre judecatorii care se fac vinovati de condamnarea Republicii Moldova. Prim-ministrul Ion Chicu a declarat azi in debutul sedintei Guvernului ca acesti bani vor fi taiati din bugetul sistemului judecatoresc pentru anul 2020. Este vorba de 70 de milioane de lei.

Chicu a citit și numele magistraților care au luat decizia în dosarul Gemenii. Premierul i-a cerut ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, să se adreseze Procuraturii Generale pentru a iniția urmăriri penale pe numele judecătorilor care emit decizii ilegale în baza cărora statul este obligat să achite despăgubiri enorme. De asemenea, Ion Chicu a cerut să fie făcută publică o listă cu numele tuturor judecătorilor din cauza cărora Republica Moldova a pierdut dosare la CtEDO și sumele achitate în calitate de despăgubiri, iar Autoritatea Națională de Integritate să le verifice averile.

Potrivit deciziei Înatlei Curți din 18 februarie 2020, Republica Moldova este obligată să plătească 1,5 milioane de euro despăgubiri în cazul „Gemenii” și să asigure restituirea clădirii foștilor proprietari până pe 18 mai 2020. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, statul va fi obligat să mai achite încă 2,1 milioane de euro. În acest caz, suma despăgubirilor va depăși 3,5 milioane de euro. Centrul comercial „Gemenii” a aparținut fostului lider PD Vladimir Plahotniuc și fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko. În 2010, Plahotniuc a fost acuzat că ar fi preluat ilegal controlul asupra centrului comercial „Gemenii” de la fostul administrator al companiei care gestiona clădirea, Ilie Rotaru. Din aprilie 2019, „Gemenii” a intrat în posesia companiei „Twins Estate” SRL, care deține și grupul de companii „Rogob”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie