ANRE: Tariful la gaz pentru consumatori va crește în luna noiembrie de la 4,29 lei metrul cub la 10,26 lei
Economic 9 noiembrie 2021, 19:23 | 1930

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a satisfăcut în totalitate solicitarea SA „MoldovaGaz” de majorare a tarifelor la gaze. Astfel vom plăti pentru gazele consumate mai mult decât dublu, adică 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub, în loc de 4,3 lei cât plăteam până acum. Cu TVA-ul inclus - tariful final va ajunge, în noiembrie, la 11 lei și 8 bani. În primul rând trebuie să știm că tariful stabilit astăzi este unul provizoriu, valabil doar pentru gazul pe care îl consumăm în luna noiembrie. ANRE a aprobat astăzi decizia de majorare a tarifelor la gaze în mai puțin de 12 minute. Tariful de 10 lei și 26 de bani este exact prețul pe care l-a cerut MoldovaGaz la sfârșitul săptămânii trecute. Unul dintre directorii ANRE, Ștefan Creangă, a precizat că până la sfârșitul acestei luni, directorii ANRE se vor întruni din nou pentru a aproba un tarif final, calculat după ”verificarea detaliată” a cifrelor și cheltuielilor invocate de MoldovaGaz. Creangă a menționat că, în primele zece luni ale anului curent, MoldovaGaz ar fi înregistrat devieri tarifare de aproape 1,4 miliarde de lei, sumă inclusă în tariful provizoriu pentru luna noiembrie. El a dat asigurări că tariful pentru lunile următoare nu va fi mai mare.

ȘTEFAN CREANGĂ: "- Următorul tarif ar urma să fie peste 10,26 lei sau sub? - Categoric nu sunt de acord că va fi mai mare de zece lei. Eu la început am menționat că prețul este estimativ. Prețul la gazul natural propus de MoldovaGaz este estimativ. De aceea, noi urmează să verificăm, inclusiv la nivel de platforme internaționale, cum s-a format acest preț. Pentru că în contractul de livrare a gazelor naturale nu este preț fix. Este o formulă care are câteva componente. Și de acest lucru trebuie să se ocupe ANRE."

Întrebat de ce ANRE nu examinează propunerea unor experți economici de a ajusta etapizat tarifele la gaze, pentru a amortiza impactul asupra oamenilor, Ștefan Creangă a răspuns.

ȘTEFAN CREANGĂ: "Aceasta e o abordare creștinească, dar nu economic-profesionistă. Dacă vorbim sub aspect metodologic, noi nu avem dreptul să facem etapizat. Sub nicio formă! Dar, din punct de vedere social, este o abordare corectă."

La scurt timp după anunțul ANRE vizând tarifele, Guvernul a comunicat că, miercuri, premierul Natalia Gavrilița și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătaru, vor face publice mecanismele de compensare a tarifelor pentru populație. Amintim că, la sfârșitul lunii trecute, SA „MoldovaGaz” și „Gazprom” au semnat un acord de livrare a gazelor la un preț de 450 de dolari pentru mia de metri cubi în luna noiembrie. Asta după ce, în lunile septembrie și octombrie, Rusia a impus un tarif de 550 și, respectiv, 790 de dolari pentru mia de metri cubi.

Vicepremierul Andrei Spânu a comunicat, după revenirea de la negocierile din Rusia, că prețul de import al gazelor ar urma să scadă în luna decembrie la 400 sau chiar sub 400 de dolari per mia de metri cubi. La bursele europene, prețul gazului se menține ridicat, iar formula de calcul pentru Moldova este legată, în mare măsură, de prețurile spot.

Opinia ta contează. Comentează!