Vadim Ceban admite că ar putea solicita majorarea tarifului la gaz la 10 lei/m3 sau chiar mai mult
Economic 3 noiembrie 2021, 19:00 | 1580

Președintele ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, admite că întreprinderea va solicita în următoarele zile, de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, majorarea tarifului la gaz pentru consumatori, de la 4,2 lei la zece lei, pentru un metru cub sau chiar mai mult. Aceasta ar reprezenta o scumpire de aproape 60 la sută pentru consumatorii finali. Ceban vine cu astfel de estimări, după ce în urmă cu o lună și jumătate, când piața gazelor era deja zguduită de prețuri record, spunea că tariful pentru consumatori ar trebui majorat cu 30-35 la sută.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz”: "- Tariful ar putea trece de zece lei metrul sau nu credeți? - Nu pot să vă spun acum, la moment. Noi, atunci când vara am spus că trebuie să majorăm cu cel puțin 30%, de fapt, atunci era vorba de 6-6,5 lei. Acum suntem în altă situație și, respectiv, poate fi și... Da, poate fi. Dar nu pot să vă spun acum ferm."

Vadim Ceban a vorbit despre necesitatea creșterii tarifelor la gaz, cu 30-35 la sută, la mijlocul lunii septembrie, când prețurile gazelor naturale la bursă ajunseseră deja la aproape 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Am expediat o solicitare de informații la Moldovagaz, în care i-am întrebat pe responsabilii companiei ce s-a schimbat de la mijlocul lunii septembrie încoace și de ce conducerea Moldovagaz consideră acum că tarifele ar trebui mărite cu aproape 60 la sută, în loc de 35 la sută, dar nu am primit un răspuns.

De notat că în ultima perioadă, prețurile spot la gazele naturale s-au stabilizat și chiar au înregistrat o tendință ușoară de scădere. Vadim Ceban a mai declarat în cadrul emisiunii TV că după efectuarea auditului asupra datoriei de peste 700 de milioane de dolari, imputată de Gazprom, Moldovagaz nu va solicita ANRE-ului includerea acestor datorii în tariful pentru consumatori. Vadim Ceban a spus că Moldovagaz va căuta soluții de a se răsplăti cu Gazprom-ul inclusiv prin acumularea banilor de la debitori, eficientizarea cheltuielilor și reorganizarea întreprinderii.

EUGEN CARPOV, director ANRE: "Eu am văzut diverse cifre expuse în spațiul public, dar vreau să vă spun că noi nu am văzut nici măcar suplimentul la contract. Acolo trebuie să vedem prețul și formula după care vor fi efectuate calculele pe parcursul anului pentru care s-au contractat volumele de gaze naturale."

De menționat că în luna noiembrie, Republica Moldova va plăti pentru gazele rusești aproximativ 450 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în decembrie acest preț ar urma să scadă. Asta după ce, în octombrie, prețul stabilit de Gazprom a fost 790 de dolari per mia de metri cubi.

Opinia ta contează. Comentează!