Sandu a discutat despre stabilirea relațiilor de colaborare dintre Parchetul European și instituțiile de la Chișinău
Social 18 ianuarie 2021, 19:47 | 1113

Uniunea Europeană va ajuta Moldova cu vaccin anti-COVID și va oferi sprijin financiar în implementarea reformelor anticorupție. Anunțul a fost făcut de șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după întâlnirea avută astăzi cu președintele Maia Sandu, la Bruxelles. Relațiile Moldovei cu UE au fost puternic afectate în special din 2018, urmare a derapajelor anti-democratice ale autorităților și a rezistenței puterii politice la reforme, în special în domeniul justiției. În contextul vizitei noului președinte la Bruxelles, analiștii politici vorbesc despre o dezghețare a relațiilor Moldovei cu Uniunea Europeană.

DECLARAȚIA PREȘEDINTEI COMISIEI EUROPENE: "Puteți conta pe ajutorul Uniunii Europene în procesul de reforme, inclusiv în sistemul judiciar și în lupta contra corupției, dar și în lupta cu COVID-19 și redresarea post pandemiei."

A scris Ursula von der Leyen pe Twitter. Potrivit unui comunicat de presă al Președinției de la Chișinău, printre alte subiecte abordate în cadrul discuției se numără asistența financiară din partea Uniunii Europene în următorii ani, rolul Parteneriatul Estic pentru apropierea de valorile și standardele europene, cât și situația gravă în care se află fermierii și întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova ca urmare a pandemiei și a secetei de anul trecut. La Bruxelles, Maia Sandu a avut o întrevedere și cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell. Cei doi au abordat prioritățile cooperării bilaterale de viitor - redeschiderea dialogului politic și inițierea unei cooperări mai strânse, asigurarea accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19 pentru cetățenii Republicii Moldova, precum și modul în care autoritățile de la Chișinău pot avansa mai eficient pe agenda europeană. Maia Sandu a vorbit și cu Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al parchetului european. Într-un mesaj plasat pe facebook, Maia Sandu anunță că în așa mod se face un prim pas pentru a iniția și a desfășura activități comune în combaterea contrabandei și a spălării de bani. De asemenea, Sandu scrie că a discutat despre nevoia de a impulsiona reformele din sistemul justiției în Republica Moldova. Precizăm că Maia Sandu se va afla Bruxelles până mâine, 19 ianuarie.

La Bruxelles, Maia Sandu a avut o întrevedere și cu Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi. Discuțiile s-au axat pe respectarea Acordului de Asocierea UE-Moldova. Ulterior, președintele moldovean s-a întâlnit cu Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, căruia i-a mulțumit pentru susținerea acordată Moldovei de către instituțiile europene. Cu Johannes Hahn, Comisarul european pentru Buget și Administrație, șeful statului a vorbit despre intensificarea cooperării economice, importanța asistenței UE pentru Republica Moldova, precum și despre dorința țării noastre de a liberaliza serviciile și de a integra Moldova în economia europeană. Maia Sandu a ajuns duminică la Bruxelles. Ea a reușit să se întâlnească în aceeași zi cu Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al parchetului european. Discuțiile s-au axat pe reformele din justiție și stabilirea unei relații de colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie