Primarii anunță un protest față de decizia Guvernului de a plafona taxele locale
Social 26 noiembrie 2020, 17:22 | 1033

Mai mulți primari de sat sau oraș anunță pentru ziua de mâine, 27 noiembrie, o acțiune de protest în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului. Manifestația este o replică la o declarație a premierului Ion Chicu, potrivit căruia Executivul nu va renunța la ideea de a plafona taxele locale. Congresul Autorităților Locale din Moldova consideră că plafonarea acestor taxe va aduce prejudicii enorme întreprinderilor mici și mijlocii, dar și bugetelor locale. În schimb, vor avea de câștigat unele grupuri de interese obscure.

TATIANA BADAN, președintele CALM: "Această plafonare este o încălcare gravă, o încălcare a autonomiei locale, o încălcare a tuturor angajamentelor asumate de Republica Moldova privind democrația locală, privind descentralizarea și consolidarea autonomiei locale."

VALENTINA CASIAN, primarul orașului Strășeni: "Decizia de plafonare o privim nu altfel decât împotriva cetățenilor și împotriva micului business, pentru că această sarcină fiscală cade până la urmă pe micul business. Decizia este și împotriva municipiului Chișinău, împotriva municipiului Bălți, care, din analiza efectuată, sunt cei mai mari perdanți în această situație. Dacă nu există o oportunitate de a elabora o politică fiscală locală, țin să menționez că sunt limitate și posibilitățile autorităților locale de a atrage investiții."

VALERIU RUSU, primarul satului Oxentea: "Plafonarea taxei ne aduce la aceea că business-ul mic va avea de pierdut și business-ul mare va avea de câștigat. Noi nu putem să-l punem pe un agent economic cu un ”magazinaș” pe același cântar cu un agent economic, care vinde gazul sau benzina în teritoriu."

VIOREL FURDUI, directorul executiv al CALM: "Vreau să vă atrag atenția asupra faptului că această încercare a Guvernului este deja a patra în ultimii șapte ani de a atenta la puținele venituri ale bugetelor locale, care le-au dobândit autoritățile locale în lupta lor de mai mulți ani. E un act foarte straniu și este straniu chiar pentru Guvern, care sub acoperirea grijii față de mediul de afaceri, de fapt, promovează niște interese foarte și foarte înguste."

Amintim că în pofida mai multor critici aduse inițiativei actualului Guvern de a plafona taxele locale, proiectul este inclus în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Despre aceasta a anunțat luni Ion Chicu după întâlnirea cu Zinaida Greceanâi și Igor Dodon. Potrivit lui Chicu, plafonarea taxelor locale este o măsură care vine să protejeze business-ul de unele decizii neinspirate ale autorităților locale. Cât despre acuzațiile aleșilor locali, Chicu spune că e vorba de ”speculații neîntemeiate”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie