Drogurile, mai accesibile ca niciodată; Locuitorii sectorului Botanica se plâng că sunt terorizați de narcomani
Social 18 februarie 2022, 11:17 | 22116

Drogurile sunt accesibile ca niciodată. O confirmă mai mulți locuitori din sectorul Botanica al Chișinăului, care duc propriul război cu traficanții. Ei spun că în ultima perioadă, în zonă au apărut mai multe puncte unde sunt ascunse substanțele narcotice, iar consumatorii vin în fiecare zi să le caute. Mai mult, oamenii ajung, deseori, să fie jefuiți sau chiar snopiți în bătaie de către narcomanii agresivi. Ei au tras un semnal de alarmă încă în 20017, însă oamenii legii nu par interesați să rezolve problema. Responsabilii de la Direcția Antidrog afirmă însă că se ocupă de cazuri, doar că destructurarea grupărilor poate dura și ani buni.

Se întâmplă pe strada Plaiului din sectorul Botanica al capitalei. Oamenii spun că de mai mulți ani trăiesc un adevărat calvar.

VITALIE, locatar al orașului Chișinău: "Persoanele care vin și ridică acest droguri, le folosesc tot aici pe loc. În decembrie 2021 m-am trezit cu așa un individ la ora unu noaptea pe acoperișul casei."

VITALIE, locatar al orașului Chișinău: "L-am urmărit vreo jumătate de oră cu poliția și după ce s-au adunat cinci echipaje, într-un final, a fost prins."

Noaptea de 14 februarie. Camerele de supraveghere au fixat un taxi care a venit pe această stradă. Un pasager a coborât din mașină, a căutat un loc potrivit pentru droguri, le-a ascuns și a făcut o inscripție pe gardul de alături. Bărbatul a făcut și o poză. A doua zi dimineața, camerele au surprins un alt bărbat care a luat drogurile din ascunziș.

NATALIA, locatară a orașului Chișinău: "E liniște aici, dar în ultima perioadă e insuportabil. Vin oameni cu taxiul, sapă ceva, mereu caută ceva cu lanterna, ziua și noaptea, fac inscripții pe porți, garduri, oriunde."

Drogurile ascunse dispar, iar inscripțiile făcute de traficanți rămân.

DIANA POPA, reporter Jurnal TV: "În urmă cu câteva zile, un anonim a scris pe acest gard o adresă web. Persoanele neinițiate nu și-ar da seama că este vorba, de fapt, despre un site specializat în vânzarea drogurilor. Dar noi asta am găsit, când am accesat pagina web."

Site-ul este deschis oricui și pare a fi ușor de utilizat. Am reușit să aflăm că este administrat de o persoană care se află în regiunea Bryansk, din Rusia. Pagina ne direcționează spre un chat de pe o rețea de socializare, unde sunt transmise toate informațiile despre stocul de droguri disponibile, printre care stupefiante puternice și medicamente sintetice, care pot fi livrate în orașe precum Chișinău, Bălți, Cahul, Orhei Rîbnița, Tiraspol, Bender și altele. Am aflat și prețurile, care pornesc de la cel puțin 300 de lei și ajung și până la câteva mii. Mai mult, la fiecare oră, oferta este actualizată. Ne-am dat drept cumpărători și am avut o discuție scurtă cu administratorul chatului.

Anonimul insista însă să achităm cât mai rapid și doar după asta am putea afla mai multe. Tot aici, administratorii grupului organizează diverse concursuri, iar clienții fideli au parte și de reduceri. Oamenii sunt îndemnați să posteze cum găsesc drogurile și impresiile lor după consum.

Mai mult, același grup oferă și posibilități de angajare. Pentru fiecare comandă livrată se achită câte patru dolari. Dacă vă ocupați și de pregătirea substanțelor, fiecare livrare poate costa până la opt dolari. Capitala este împânzită de afișe cu publicitatea acestui grup.

NATALIA, locuitoare a capitalei: "Aici a șters vecinul jumătate de zi. Iar aici am acoperit eu cu ciment. -Peste tot au fost inscripții? -Da."

Oamenii suferă mult din cauza acestor activități ilegale. Femeia povestește că recent o persoană străină i-a intrat în casă și i-a furat telefonul, iar un alt bărbat spune că a fost snopit în bătaie.

VITALIE, locatar al orașului Chișinău: "Am apelat la organele de poliție, le-am transmis toate video-urile, dar unica explicație era că nu au resurse. „Noi nu avem timp, noi suntem ocupați, nu avem resurse”."

Șeful direcției Antidrog susține însă că în ultimii doi ani au fost pornite 52 de cauze penale pentru comercializarea drogurilor online, 134 de persoane au fost reținute, iar magazinele online - închise. Câte au apărut în locul lor, nu se știe exact. Responsabilul dă asigurări că și acest caz este în vizorul oamenilor legii.

ION ȚURCANU, șeful Direcției Antidrog, INI: "Pentru a bloca vizualizarea acestei pagini au fost demarate toate procedurile necesare. Dar ele sunt de durată. Nu cred că mult a rămas până toate procedurile se finisează. -Există riscul ca ei apoi să-și deschidă un alt magazin, o altă pagină și să-și continue activitatea? -Desigur. Vorbim despre o pagină web care face trimitere spre altă aplicație. Pentru noi este important să identificăm anume cine gestionează acest magazin online."

Țurcanu afirmă că atâta timp cât este cerere, va exista și ofertă. Mai ales că tot mai mulți consumatori cad în capcana drogurilor de la o vârstă destul de fragedă: 10 – 12 ani. Majoritatea persoanelor care sunt trase la răspundere au între 18 și 20 de ani. Dacă în 2019, poliția anunța că în țară funcționează în jur de cinci așa-zise magazine online cu substanțe interzise, astăzi, numărul lor se ridică la peste 100.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie