UE acordă Republicii Moldova 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale
Economic 28 octombrie 2021, 19:59 | 1242

”Gazele naturale reprezintă o marfă care poate fi cumpărată, vândută, dar nu poate fi folosită drept o armă geopolitică”. Declarația a fost făcută de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, într-o conferință de presă, organizată la Bruxelles, împreună cu premierul Natalia Gavrilița. Înaltul oficial european a oferit detalii despre ajutorul nerambursabil de 60 de milioane de euro, oferit Republicii Moldova.

JOSEP BORRELL, șeful diplomației europene: "Acest sprijin bugetar va permite autorităților din Moldova să pună pe picioare o schemă de sprijin pentru persoanele cele mai vulnerabile care sunt afectate de această criză acum, înainte de sosirea iernii. Doamnă prim-ministru, Uniunea Europeană este gata să vă sprijine și să lucreze îndeaproape cu Guvernul dumneavoastră pentru a îmbunătăți viețile cetățenilor moldoveni și pentru a aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană."

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Suportul direct bugetar și asistența macrofinanciare oferite recent de Uniunea Europeană ne ajută să menținem stabilitatea bugetară. Suntem foarte recunoscători pentru acest ajutor, la fel ca și pentru tot sprijinul oferit Republicii Moldova în combaterea pandemiei. Uniunea Europeană ne-a oferit un ajutor nerambursabil de 60 de milioane de euro pentru a ne ajuta în depășirea crizei energetice. E vorba de o sumă adițională la planul de recuperare economică și acești bani vor fi folosiți pentru a compensa cetățenilor creșterea prețurilor la gaze."

JOSEP BORRELL, șeful diplomației europene: "Sunt și alte soluții. De exemplu - diversificarea mixului energetic în Moldova și aici putem contribui și cu expertiză și cu resurse, creșterea diversificării surselor de aprovizionare, creșterea independenței energetice. Putem, de exemplu, suplimenta aprovizionarea cu gaze naturale din Polonia. Vom acționa simultan pe toate fronturile și vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție."

Declarațiile au fost făcute după cea de-a șasea reuniune a Consiliul de Asociere UE-Republica Moldova, eveniment prezidat de Josep Borrell și Natalia Gavrilița, dar la care au participat și alți oficiali ai Comisiei Europene, precum și miniștri de la Chișinău. Natalia Gavrilița a declarat după reuniune că Republica Moldova este interesată să joace un rol mai activ în cadrul Parteneriatului Estic și își dorește ca producătorii moldoveni să poată exporta mai multe produse pe piața europeană, în mod special să obțină dreptul de a exporta produse de origine animalieră.

Opinia ta contează. Comentează!