Nereguli la procuraturile specializate
Social 21 ianuarie 2020, 01:04 | 2021

Dosarul privind finanțarea PSRM bate pasul pe loc, altele ar fi fost tergiversate intenționat, iar în majoritatea cazurilor au fost depistate abateri grave. Sunt unele concluzii ale controlului efectuat la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Detaliile au fost oferite astăzi de către procurorul general Alexandr Stoianoglo.

În ultimii patru ani, procuraturile specializate au activat ineficient, a precizat Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo s-a referit și la captura impresionantă, aproape o tonă de chihlimbar, de acum patru ani, care urma să fie exportat ilegal, prin acțiuni de corupere. Potrivit lui, în acest dosar de rezonanță, doar două persoane fizice și un antreprenor au fost condamnați pentru contrabandă de peste 900 de kg de chihlimbar în valoare de aproximativ 10 milioane de lei.

În prezent, urmează să se stabilească în cadrul unui proces penal din ce cauză sentinţa pronunţată pe acest dosar acum doi ani, a fost executată doar în partea ce ţine de pedeapsa faţă de inculpaţi. Cât privește confiscarea chihlimbarului în favoarea statului, a fost lăsată fără executare. Acest aspect va fi verificat în cadrul unui proces penal distinct, în curs de iniţiere, a spus Stoianoglo. De asemenea, a fost prezentat și procesul de examinare a două dosare penale de rezonanță - finanțarea PSRM-ului din Rusia și cel al fraudei bancare. Activitățile procesuale privind finanțarea ilegală a PSRM au purtat un caracter inconsecvent, a precizat Stoianoglo.

Potrivit lui, dosarul cu privire la finanțarea PSRM ar fi fost reluat de Procuratura Anticorupție sub presiuni politice. Totodată, verificările la Anticorupție ar fi scos la iveală carențe și în dosarul fraudei bancare. Cităm: „Nu s-a permis o investigație obiectivă. Concluziile sunt determinate de ignorarea totală a persoanelor direct implicate, favorizând dar unele grupări de interese economice și politice”, a punctat Stoianoglo. Tot astăzi, procurorul general ne-a comunicat că dosarul privind finanțarea PSRM a fost conexat cu o altă cauză penală, în care sunt vizați socialiștii. Este vorba despre spălarea banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. O ordonanță în acest sens a fost emisă în decembrie 2019 de către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Tot în decembrie 2019, procurorul din cadrul PA, Victor Cazacu, a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații despre donațiile primite de PSRM, dar și despre mai multe companii și persoane afiliate socialiștilor, printr care se numără mai mulți deputați, dar și președintele Fundației „Din Suflet”. Într-un document obținut de Jurnal TV se arată că Procuratura Anticorupție a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să prezinte fotocopiile tuturor actelor deținute în privința mai multor persoane și companii, care au avut rapoarte financiare cu Partidul Socialiștilor. În listă sunt mai mulți actuali și foști deputați socialiști, printre care Petru Burduja, Corneliu Furculiță, Petru Corduneanu, Vasilea Bolea și Vladimir Odnostalco. În listă o găsim și pe soția președintelui, Galina Dodon, pe fostul consilier al lui Igor Dodon, actual membru al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, pe șefa Serviciului de presă al Președinției, Carmena Lupei, dar și pe fratele finului președintelui, Vadim Filipov. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie