Nicoleta Belîi se mândrește cu zeci de diplome și numeroase premii la competiții de profil
Social 21 iunie 2021, 19:11 | 858

Și-a transformat pasiunea în profesie. Se mândrește cu zeci de diplome și numeroase premii la competiții de profil. Deși este printre puținele femei instructor din Republica Moldova, a reușit să se impună printre colegii săi bărbați. Vorbim de Nicoleta Belîi, educator canin la Batalionul cu Destinație specială ”Scorpion”. Femeia pregătește ofițeri patrupezi pentru detectarea drogurilor, bombelor sau pentru a-i găsi pe infractori. Urmăriți un material de Ziua Internațională a chinologului.

NICOLETA BELÎI, educator canin, Batalionul cu destinaţie specială "Scorpion": "Pasiunea pentru câine vine din copilărie, deși niciodată nu m-am gândit că o să activez în domeniu. În 2016 am avut ocazia să merg într-o competiție și de atunci am decis că vreau să lucrez anume în sistemul de forță, să aduc un beneficiu statului. Și eu, fiind mai mărunțică, mai fetiță, am decisă că cu câinele o pot face pe deplin."

Nicoleta zâmbește cald, cu emoţii, dar și cu modestie, atunci când vine vorba de performanţele ei. Cu siguranţă, trezește invidia bărbaților care lucrează în domeniu.

NICOLETA BELÎI, educator canin, Batalionul cu destinaţie specială "Scorpion": "Primul câine a fost dresat în 2016, din întâmplare. Și atunci am înțeles că mie îmi place să fac chestia asta și din hobby poți să faci și bani, și plăcere, și cunoscuți. Dacă vorbim despre câinii specializați în depistarea substanțelor narcotice sau explozive, atunci doi câini de bază, cu care am lucrat de la început pană la sfârșit. Sigur că am fost implicată în procesul de dresaj a mai mulți câini."

Alături de Nicoleta, la demonstrații și competiții este ciobănescul belgian Ethan, pe care l-a primit cadou de la colegii din Italia.

NICOLETA BELÎI, educator canin, Batalionul cu destinaţie specială "Scorpion": "Cu el vorbesc mai multe limbi. Noi l-am adus din Italia. A fost o donație de la carabinierii din Italia. L-am învățat în germană comenzile. Pe urmă în Italiană și am venit în Moldova. Vrei nu vrei, mai scapi câte un cuvânt în rusă, în romană, și atunci eu pot spune că el la mine este poliglot."

A făcut cunoştinţă cu Ethan în 2018, când s-a înregistrat la cursurile din Florenţa. Ulterior, patrupedul i-a devenit cel mai bun prieten. De atunci, Nicoleta şi Ethan petrec împreună zile întregi, iar cuvântul cheie, care le ușurează munca în echipă este ”dragoste”.

NICOLETA BELÎI, educator canin, Batalionul cu destinaţie specială "Scorpion": "Acesta este un ciobănesc belgian Malinois. În serviciu se folosesc ei. Și se folosesc mai des ciobănești nemțești. Dar orice câine, în principiu, poate și trebuie să fie dresat la fix atunci cel puțin o bază de educație trebuie să aibă și orice stăpân trebuie să fie responsabil când procură un câine. Să-i dea o bază de aceasta, să-l educe."

În Italia a stat câteva luni, timp în care a aflat cele mai eficiente metode de dresare.

NICOLETA BELÎI, educator canin, Batalionul cu destinaţie specială "Scorpion": "Noi în activitatea noastră avem posibilitatea de a face anumite cursuri de specializare și în octombrie 2018 am mers în Italia, pentru a face cursuri de specializare în depistarea substanțelor explozive. Acolo și am făcut cunoștință cu Ethan și ne-am împrietenit, am învățat să lucrăm în comun. Și tot în aceste cinci luni l-am învățat să depisteze substanțe explozive."

În timpul liber, care din păcate este extrem de limitat, Nicoleta Belîi iese cu plăcere la o plimbare, dar în mare parte îl dedică patrupezilor.

NICOLETA BELÎI, educator canin, Batalionul cu destinaţie specială "Scorpion": "Important să îți placă cea ce faci și să-i găsești cheița fiecărui câine în parte."

Nicoleta Belîi s-a alăturat instructorilor din Batalionul cu destinație specială ”Scorpion” de mai mulți ani. Tânăra a reuşit o performanţă într-o meserie, care este prin excelenţă a bărbaţilor.

NICOLETA BELÎI,educator canin, Batalionul cu destinaţie specială "Scorpion": "Ne străduim să facem față la egal. Am știut unde merg și am știut profesia, pe care mi-o aleg. Pe unde mai greu, pe unde mai ușor, dar facem față lucrurilor. Mă văd în serviciul chinologic dar este rău soldatul, care nu visează să devină general. Cam aceasta este, dar oricum, în domeniul dat."

Povestea Nicoletei Belîi în meseria care a devenit parte din sufletul ei a început în urmă cu opt ani.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie