Image-Description
Procurorul general de la Kiev i-a cerut omologului de la Chișinău reîntoarcerea lui Platon în Ucraina
Social 20 decembrie 2019, 14:32 | 2019

Procurorul general al Ucrainei, Ruslan Reaboșapka, i-a cerut lui Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R.Moldova, reîntoarcerea afaceristului Veaceslav Platon la Kiev. Solictarea vine după ce o instanță de la Kiev a anulat la sfârșitul lui noiembrie decizia de extrădare a lui Platon în R.Moldova, unde a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Procurorul general ucrainean a specificat că întoarcerea lui Veaceslav Platon în Ucraina este necesară pentru efectuarea procedurilor legale privind adoptarea unei decizii finale în ce privește solicitarea R.Moldova cu privire la extradarea lui Veaceslav Platon.

Solictat de Jurnal.md, Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale că solicitare a fost primită astăzi, 20 decembrie, și urmează a fi examinată, iar ulterior va fi luată o decizie în acest sens.

Solicitarea procurorului general de la Kiev
Solicitarea procurorului general de la Kiev

Amintim că Veaceslav Platon a fost arestat pe 25 iulie 2016 la Kiev şi extrădat autorităţilor de la Chișinău pe 29 august.

Inițial, acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare, pentru delapidare de fonduri de la Banca de Economii în sumă de 800 milioane de lei. În decembrie 2017, lui Platon i-a fost incriminată și delapidarea activelor de la trei companii de asigurări în sumă de 205 milioane de lei, pentru care a mai primit încă 12 ani de închisoare. De asemenea, el a fost acuzat de tentativă de corupere a ofițerilor care îl păzeau în penitenciar. În final, în decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a stabilit pentru Veaceslav Platon un termen de detenție de 25 de ani, în toate cele trei cauze penale.

În acest context, joi, 19 decembrie, avocatul Eduard Rudenco s-a declarat convins că ar putea obține eliberarea înainte de termen a lui Veaceslav Platon, invocând condiţiile inumane de detenție din penitenciarul nr.13 din Chişinău.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie