Peste 40 de angajați ai Brigăzii de poliție cu destinație specială ”Fulger” au donat sânge și plasmă
Social 14 ianuarie 2021, 17:25 | 986

Peste 40 de ofițeri ai Brigăzii de poliție cu destinație specială ”Fulger” au donat astăzi plasmă convalescentă pentru a salva viaţa pacienţilor bolnavi de COVID-19. Directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, spune că în ultima perioadă, numărul donatorilor a crescut și acest fapt va permite centrului să facă față solicitărilor. De la începutul campaniei de colectare au fost înregistrați peste 2 mii 500 de donatori.

SVETLANA CEBOTARI, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui: "Desigur avem cu mult mai multe unități și doze terapeutice preparate din aceste donări. Am făcut față, numărul suficient de donatori, lunar, se estimează în jurul la 300, iată acest număr de donatori ne permite să asigurăm un număr suficient conform solicitărilor de plasmă specifică tratamentului maladiei COVID."

Marcel Căptari este angajat al brigăzii de poliție cu destinație specială ”Fulger” de aproape cinci ani. Astăzi a donat plasmă a treia oară.

SVETLANA CEBOTARI, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui: "Au venit voluntar cu inima deschisă să doneze sânge, plasmă. Nu avem deficit de produse sangvine, am reușit împreună cu toți oamenii de bună credință să ne organizăm și să ne mobilizăm și înainte de sărbători, ceea ce ne-a permis să avem stocuri suficiente pentru această perioadă."

Din aprilie încoace, peste două mii 500 de persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă convalescentă. Donatori pot fi bărbații care s-au vindecat de COVID-19, cu vârste cuprinse între 18 și 60 ani, care nu au diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor. Plasma convalescentă poate fi donată după două săptămâni de la externare. Persoanele pot dona plasmă la subdiviziunile Centrului Național de Transfuzie a Sângelui din Chișinău, Bălți, Cahul și în alte centre de donare. Un singur donator poate dona până la trei doze de plasmă pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie