Rețeta tradițională a tăițeilor moldovenești a pus baza unei afaceri puse pe roate de două femei, mamă și fiică
Social 28 noiembrie 2022, 20:51 | 3319

Rețeta tradițională a tăițeilor moldovenești a stat la baza unei afaceri inițiate de două femei - mamă și fiică. Cumpărătorii din Tohatin se bucură acum de ceva deosebit - paste colorate din spanac, dovleac și sfeclă. Pe lângă nuanțele atrăgătoare, produsele sunt sută la sută naturale. Familia își propune acum să exporte tăiețeii multicolori.

ALIONA VRABIE antreprenoare: "Începuturile vin de la fiică. Ea a finalizat universitatea și mi-a dat ideea de a crește o afacere împreună. -De ce anume paste? Cum v-a convins? -De obicei, Nătălița la noi era gospodina care făcea tăițeii la zeamă, eu pregăteam zeama, iar tăiețeii erau pe seama ei. I se dădea foarte ușor și îi făcea cu mare drag. De asta și am hotărât.:

NATALIA MUȘAT antreprenoare: "De regulă îmi place să fac tot ce este mai migălos, de asta mi-am ales să fie pe seama mea tăițeii. Primeam o deosebită plăcere de la acest proces, astfel am decis să le ofer și altor gospodine care nu au timp, nu neapărat că nu știu, pentru că este ceva simplu, dar necesită timp de a-i pregăti."

Natalia Mușat spune că studiile pe care le-a făcut la UTM au ajutat-o mult în afacerea, pe care a lansat-o împreună cu mama sa.

NATALIA MUȘAT antreprenoare: "Eu am făcut arte decorative la UTM și zic că are o tangență pentru că acolo am învățat să fim creativi, să aducem culoare în viața oamenilor și asta fac și acum. Tot la facultate am învățat să obținem culorile natural, ceea ce și facem în momentul de față, avem culori interesante și sunt și delicioase pentru că sunt legume."

Când le întrebăm despre secretul tăițeilor ideali, femeie spun un singur lucru:

ALIONA VRABIE antreprenoare: "E metoda tradițională a bunicii, adică e doar ou și făină și dacă mă întreabă cineva rețeta le-o zic simplu: puneți ou, făină și multă dragoste și o să primiți niște tăiței ideali. Dar ideea cu tăiețeii colorați ne-au dat-o mămicile cu copii mici. La târguri mămicile ne ziceau că picii 'mănâncă cu ochii" de ar mai fi și colorați și de aici am luat ideea să mai punem puțină culoare, culoare evident naturală: sfeclă, dovleac, spanac, ardei capia."

Criza energetică și creșterea excesivă a prețurilor lovesc dur în antreprenorii mici și mijlocii. Chiar și așa, femeile spun că nu vor lăsa mâinile în jos.

ALIONA VRABIE antreprenoare: "Materia primă de bază la noi este oul, oul s-a scumpit foarte mult față de anul trecut. Ne este greu, a scăzut productivitatea, au scăzut vânzările, dar pentru consumatorul nostru fidel noi nu vom ceda."

Antreprenoarea își amintește cum a început această afacere, acum cinci ani: totul era făcut manual, iar în sala de producere, nu avea decât un sucitor și un robot de bucătărie. Acum visul lor este să își vadă produsul pe piața externă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie