O profesoară de 22 de ani a liceului din Sângera a fost diagnosticată cu rujeolă
Social 27 ianuarie 2020, 15:41 | 1261

O profesoară de 22 de ani, angajată a liceului din orașul Sângera, municipiul Chișinău, a fost diagnosticată cu rujeolă. Deși era bolnavă de pe 15 ianuarie, ea a venit la ore până pe 17 ianuarie, spun specialiștii. În această perioadă, cadrul didactic s-ar fi aflat în contact cu peste 130 de elevi din cinci clase, iar unii dintre ei nu erau vaccinați împotriva rujeolei, ca și tânăra, de altfel. Profesoara este internată în Spitalul Raional Briceni pentru că așa ar fi vrut părinții ei, care sunt din această localitate.

Potrivit șefei Direcției generale asistență socială și sănătate Chișinău, Tatiana Bucearschi, acest caz a fost înregistrat abia pe 21 ianuarie. Asta deși s-a stabilit că profesoara era bolnavă încă din data de 15 ianuarie și a venit la muncă până pe 17 ianuarie. Ea revenise recent din orașul Cernăuți, Ucraina.

Medicul epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Laura Țurcan a menționat că este obligatoriu ca toate persoanele să fie vaccinate până la admiterea la școală sau grădiniță.

În 2019 au fost înregistrate 90 de cazuri de rujeolă, iar în 2018 – 340. Medicii subliniază că rujeola este o maladie extrem de contagioasă și se răspandește rapid. Boala poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova există un vaccin combinat contra rujeolei, oreionului și a rubeolei. El se face gratuit la vârstele de un an, 6-7 ani și 14-15 ani. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie