Energocom a lansat astăzi cea de-a cincea licitație pentru procurarea gazelor naturale la preț de piață
Economic 29 octombrie 2021, 20:16 | 1178

Energocom a lansat astăzi cea de-a cincea licitație pentru procurarea gazelor naturale. Compania vrea să cumpere, în următoarele patru zile, 12 milioane de metri cubi de gaze - câte trei milioane de metri cubi pe zi. Delegația guvernamentală care negociază cu Gazprom un nou contract de achiziție a gazelor încă nu a revenit din Rusia, iar despre rezultatul discuțiilor nu se știe nimic.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a scris pe Facebook că, în cadrul discuțiilor cu șeful Gazprom, Alexey Miller, a pledat pentru semnarea unui contract de lungă durată, similar celui utilizat în ultimii ani. În privința pretinsei datorii de 709 milioane de dolari, imputată de Gazprom Republicii Moldova, autoritățile moldovene insistă ca aceasta să fie verificată în cadrul unui audit extins la SA „MoldovaGaz” unde „Gazprom” deține pachetul majoritar de acțiuni. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că vizita lui Spânu la Moscova este decisivă și că, odată cu întoarcerea lui acasă, vor fi luate decizii definitive în privința asigurării țării cu gaze naturale.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "- Noi o să avem o claritate când vine domnul Spânu de la Moscova? -Evident, păi pentru ce l-am trimis acolo. - Deci el când se întoarce noi o să știm. - Eu sper că, în zilele, dacă nu orele, cel puțin mâine, poimâine să avem o claritate pentru că interesul nostru să știm cum ne planificăm și noi strategia, cum mobilizăm resursele. Vine luna noiembrie, decembrie, trebuie să aprobăm legea bugetului și acolo trebuie să prevedem toate resursele acestea."

Între timp, prețul gazelor naturale pe piața europeană continuă să scadă, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat Gazpromului să majoreze livrările spre Uniunea Europeană după ce va umple depozitele interne. Pentru a acoperi deficitul de gaze din rețea, admis de MoldovaGaz, autoritățile s-au văzut nevoite să declare stare de urgență în energetică și să cumpere urgent gaz foarte scump de pe piața europeană. Pentru a amortiza povara financiară asupra moldovenilor în perspectiva creșterii tarifelor la gaz, Uniunea Europeană a intervenit rapid cu un ajutor nerambursabil în valoare de 60 de milioane de euro.

Opinia ta contează. Comentează!