Autoritățile ar trebui să fie atente la auditarea și includerea în facturi a pretinsei datorii imputate Moldovei de către Gazprom
Economic 2 noiembrie 2021, 17:29 | 1541

Estimările experților privind creșterea tarifului la gaze pentru consumatorii finali sunt diferite. Calculele vizează aprobarea unui tarif între șase lei și zece lei pentru un metru cub. Asta în timp ce tariful actual este de 4,2 lei metrul cub. Expertul economic Veaceslav Ionița atenționează însă că majorările ar urma să fie introduse etapizat, iar în lunile următoare autoritățile ar trebui să fie atente la auditarea și includerea în facturi a pretinsei datorii de peste șapte sute de milioane de dolari atribuită Moldovei de către Gazprom.

Potrivit calculelor lui Veaceslav Ioniță, Republica Moldova va achita în acest an un preț mediu pentru gaze de 350 de dolari pentru o mie de metri cubi. Acest preț mediu anual este de 2,3 ori mai mare decât anul trecut, dar mai mic decât în perioada celor mai mari prețuri din anii 2012-2014, când Moldova a achitat și 391 de dolari pentru o mie de metri cubi.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "MoldovaGaz va solicita majorare de preț. Eu cred că ei vor solicita între 30% și 50% majorare de preț. Acum tariful pentru cetățeni este de patru lei și 20. Și chiar dacă MoldovaGaz va solicita o majorare de 50 la sută, în varianta nu prea bună, atunci vom avea un tarif de 6 lei și 30-40. Eu cred că noi vom avea o majorare acum, iar o a doua majorare - ca cetățeanul să o poată trece ușor - mai degrabă spre sfârșitul iernii. Cam așa ar fi o strategie corectă."

Expertul atenționează că odată cu încheierea acordului cu Gazprom, a fost de fapt acceptată și implementată noua formulă de calcul a prețului la gaze, care a fost aprobată de MoldovaGaz încă în luna ianuarie curent. Potrivit lui Ioniță, deși formula de calcul este secretă, cifrele ar arăta că aceasta este legată mai mult de evoluția prețului la gaz pe piața internațională.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Federația Rusă, după cum în 2006 ne-a rugat frumos și insistent să acceptăm prețuri de piață și nu prețuri avantajoase, așa și acum ne-a rugat frumos să acceptăm o nouă formulă. De fapt, toată miza negocierilor a fost ca Republica Moldova să accepte să se dezică de formula legată de prețul la petrol, care ne avantajează enorm și să trecem la altă formulă care corespunde noilor tendințe de pe piața globală. Puteam noi să evităm acest lucru? Cred că nu."

Potrivit lui Ioniță, către mijlocul anului viitor va fi clar dacă, în urma negocierilor cu Gazprom și acceptarea noii formule de calcul, Republica Moldova va beneficia sau nu de o reducere de preț comparativ cu restul statelor care importă gaze rusești. Cât privește pretinsa datorie a MoldovaGaz către Gazprom, Ioniță spune că aceasta e ”o chestiune foarte spinoasă”.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Imaginați-vă că această datorie a fost formată poate prin tranzacții prin offshore, poate prin cheltuieli iraționale, poate prin management-ul defectuos al MoldovaGaz. Dacă o companie privată a acumulat datorii și nu a achitat, de vină este conducerea MoldovaGaz care este conducerea numită și de cei de la Gazprom și riscul nostru este că niște șmecheri nu au achitat gazul, iar Gazpromul va insista ca aceste datorii ale unor agenți economici să fie plasate pe umerii cetățenilor."

Expertul WatchDog, Valeriu Pașa, a menționat aseară, la ”Ora Expertizei”, că auditul datoriei ce urmează a fi făcut la Moldovagaz va genera negocieri grele între Chișinău și Moscova. Potrivit lui, partea moldovenească va insista pe o anumită formulă de audit, iar partea rusă va pune accent pe formularea vagă din protocolul semnat vineri la Sankt Ptersburg.

Opinia ta contează. Comentează!