Heliportul de la Spitalul de Urgenţă zace
Social 8 iulie 2020, 19:23 | 6430

În urmă cu șapte ani, autorităţile anunțau solemn că Spitalul de Urgenţă din Chişinău va avea o pistă de aterizare pentru elicopterele cu pacienți. Lucrările erau pe ultima sută de metri, dar ceva n-a mers. Platforma așa și nu a fost utilizată vreodată - elicopterele aterizează pe stadionul Dinamo. Ce se întâmplă astăzi cu heliportul promis a aflat echipa noastră de filmare, care, pentru a reda întreg peisajul, a folosit o dronă.

Primul heliport funcțional al unui spital a fost construit pe blocul de opt etaje, a cărui renovare la vremea respectivă a costat peste 130 de milioane de lei. Atunci a fost instalată iluminarea și un ascensor special, cu ieșire pe acoperiș, pentru o echipă pregătită să preia rapid omul de pe targă, iar asta înseamnă mai multe şanse pentru el. Dar în șapte ani, heliportul așa și n-a mai fost dat în exploatare, și nici un elicopter nu a atins platforma lui. Timpul a șters și marcajul de identificare în forma literei H, iar actuala conducere spune că, de fapt, construcția pistei nici nu a intrat în proiectul de construcție.

Așadar, a fost imposibil ca heliportul să primească avize din partea Autorității Aeronautice, întru-cât n-a trecut nicio inspecție necesară. Mai mult, acesta se află prea aproape de stradă, la o înălțime prea mare, iar cutia ascensorului de pe acoperiș ar putea să afecteze elicele. În plus, culoarele de zbor sunt obstrucționate de mai multe clădiri înalte, inclusiv cele de stat. Totuși, în urma unei expertize a fost identificat un teren pentru o eventuală pistă de aterizare, și care ar fi conectată la noul punct de primire urgentă, ce urmează să fie construit în următorii doi ani.

În prezent, elicopterele SMURD cu pacienți gravi aterizează pe Stadionul ”Dinamo” din apropierea spitalului. Durata de transportare a pacientului de la stadion la spital este mai mică decât în cazul coborârii lui de pe acoperiș, dacă aceasta ar fi posibilă. Acum, niciun spital nu dispune de o pistă de aterizare funcțională. În următorii câțiva ani urmează să fie construite heliporturi terestre la patru instituții, în cadrul unui program transfrontalier cu România. Este vorba de Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei și al Copilului, Spitalul Clinic Bălți și Spitalul Raional Cahul. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie